Február elején kezdődnek a fehérorosz ellenzékiek perei

Vágólapra másolva!
Várhatóan a jövő héten benyújtják a vádiratot az ellen a körülbelül 30 ellenzéki ellen Fehéroroszországban, akik a tavaly decemberi, általuk csalásnak tartott elnökválasztást követő tüntetésen vettek őrizetbe. Az ellenzékieket - köztük négy korábbi elnökjelöltet - egyenként tizenöt év börtönnel fenyegetnek.
Vágólapra másolva!

Több mint harminc, a múlt hónapi elnökválasztást követő tüntetések során őrizetbe vett politikai aktivistára - köztük négy korábbi ellenzéki elnökjelöltre - várnak perek Fehéroroszországban. Az ország belügyminisztere szerint a vádiratokat február első napjaiban benyújtják ellenük a bíróságokra. Többségüket tiltott tömegtüntetések szervezésével, és zavargásban való részvétellel vádolják majd, amelyért akár 15 év börtönt is kaphatnak.

A tavaly december 19-i elnökválasztást Alekszander Lukasenko nyerte, ám győzelmének tisztaságát sokan kétségbe vonják: az ellenzék elcsalt választásról beszélt, de a nyugati megfigyelők is sok szabálytalanságról adtak hírt. A választás estéjén több ezer ember tüntetett a fehérorosz fővárosban, Minszkben a tüntetést a hatóságok könnygázzal oszlatták fel és számos résztvevőt őrizetbe vettek. Az elnökválasztás részleteiről korábbi összeállításunkból tájékozódhat, az ellenzékieket begyűjtő fehérorosz KGB módszereiről pedig ebben a cikkben olvashat.

A minszki kormány a lengyel és a német titkosszolgálatot vádolja azzal, hogy meg akarják dönteni Lukasenko hatalmát, és azt állítja, hogy a választás éjszakáján kialakult tüntetést európai uniós pénzből szervezték. Az érintettek nevetségesnek nevezték a minszki vádakat. Az EU várhatóan január végén jelenti be a Fehéroroszország elleni újabb szankciókat, ezek között várhatóan Lukasenkóra és közvetlen munkatársaira vonatkozó beutazási tilalom is szerepel majd.