Vágólapra másolva!
A június elején induló heti egyszeri közvetlen repülőjárat Budapest és Malaga között újraértelmezi a spanyol nyaralásokat. Egy hétvégébe belefér majd a granadai Alhambra, Sevillában az Alcazar, a jó a andalúziai borok és a tapasok is. Kedvcsináló egy tavaszi városlátogatáshoz.
Vágólapra másolva!

Andalúzia Spanyolország legdélebbi provinciája, és egyben Európa legdélebbi csücske. Malaga fontos kikötőváros Andalúzia tartományban és része annak a partszakasznak, amit Costa del Solnak, azaz, napos partnak hívnak a helyiek. A Costa del Sol enyhe éghajlata, dús szubtrópusi vegetációja tulajdonképpen annak köszönhető, hogy a szárazföld mentén húzódó hegyek megvédik a partot az északi hideg légáramlatoktól, és csupán a meleg, Afrika felől fújó szél ér el akadálytalanul a tengerpartra.

Forrás: Wikipedia
A Costa del Sol

Malaga: tapas és műélvezet

Malaga Pablo Picasso szülőhelye sok rajongó fiatal képzőművészt és műértőt vonz. Igaz, a párizsi és a barcelonai Picasso-gyűjtemények a legnagyobbak, azért egy szerény múzeummal itt Malagán is tisztelegnek a mester művészete előtt.

Körülbelül 200 millió dollárra becsülik az itteni tárlat értékét, amelyet egyébként a festő szülőháza mellett, egy XVI. századi palotában rendeztek be. A múzeum minden hónap utolsó vasárnapján ingyenesen látogatható, szerda délelőttönként pedig a tárlatvezetés a belépő árában (6 euró) van. Picasso mellett a hamarosan nyíló Thyssen- Bornemissza-gyűjtemény kortárs múzeuma feltehetően szintén sok műkedvelőt csalogat majd Malagára.

Forrás: Wikipedia
Picasso szülőháza

Malagán a szieszta alatt a tapas bárokon kívül semmi nincs nyitva. Ezeken a helyeken kettő óra után kezdik felszolgálni az apró falatkákat. A tapas amolyan sörkorcsolya, amit általában mindig az ital mellé szervíroznak. A spanyolok rajonganak ezekért a falatokért és azt is tudják, melyik italhoz milyen ízesítésű falatka illik. A tapas rendszerint a bár ajándéka.

Ami az italokat illeti, a spanyolt borokkal a helyi bormúzeumban ismerkedhetünk meg. Ugyanitt természetesen kóstolni is lehet. Kifejezetten borkóstolós kirándulásokat számos helyi pincészet kínál. A Bodegas Gomara, a Bodegas Malaga Virgen és a Bodegas Vetas pincészeten kívül még egy tucat helyen kínálnak borkóstolós sétákat. Malagán egyébként viszonylag kis területeken termelnek szőlőt, viszont annál jobbat. A mazsolaszőlőből készült édes és erős Malaga-bor hasonlít a mi aszúnkra. A hozzáértők a borokon kívül a fahordóban érlelt, titkos fűszerezés alapján készült sherryket, így a Gonzales Byass-t, a Sandeman-t vagy a Pedro Domecq-et ajánlják.

Granada: arab ízlés európai csodája

Malagától 120 kilométer távolságra fekvő Granada városában alig 300 ezren laknak. Tartományi és püspöki székhely is egyben. Igaz, a tengerparttól 70 kilométerre fekszik, évente sok tízezer turista keresi föl Granada tartományt és Granada városát. Itt természetesen nem a tengerpart a legfőbb látványosság, hanem a világörökség részeként nyilvántartott egykori mór palota, az Alhambra.

Forrás: Wikipedia
Az Alhambra

Valamikor a XIII. században kezdték el építeni, de hatalmas csarnokain, medencés termein, oroszlános kapuin, és szökőkútjain még 2 évszázaddal később is dolgoztak. A legenda szerint Allah azért űzte ki a mórokat a palotavárosból, mert túlságosan nagyravágyók és fényűzők voltak a palota építészeti megoldásaival, és olyan pazar épületet hoztak létre, amely a kelleténél jobban hasonlít magára a paradicsomra.

Az Alhambra építészeti megoldásai valóban merőben mások, mint a hagyományos királyi palotáké. Itt a pompa a részletgazdagságról, az arab kultúra és ízlés finomságáról tanúskodik. A Mirtus-udvar, a Kövek terme, az Ítélőszék, a Testvérek terme, és az Oroszlános-kert mind lenyűgöző látvány.

Sevilla: Kolumbusz sírja

A Sevillába tervezett kirándulások hamarosan aktuálisak lesznek, hiszen a nyári forróságot kikerülve áprilistól júniusig és szeptembertől október első feléig érdemes utazni. Amúgy is ilyenkor szervezik a legtöbb fesztivált és a legjobb programokat, és a szállásajánlatok is ebben az időszakban a legjobbak.

Forrás: Wikipedia
Az Alcazar Sevillában

A helyi látványosságokat főleg templomok, katedrálisok, parkok és paloták jelentik. Sevilla egyik jelképe például az egykori Almohad mecset helyén álló gótikus katedrális, amelynek falai őrzik Kolumbusz Kristóf maradványait. A La Giralda, azaz a harangtorony és az árnyékában meghúzódó Narancsudvar ugyancsak kötelező látnivaló.

A szomszédos királyi palotában, az Alcazarban szintén érdemes körülnézni, kiegészítve egy rövid sétával a romantikus Santa Cruz-negyedben. A díszes, virágoktól roskadó balkonok és a hűs sikátorok között bőven találunk barátságos vendéglőket. Ebédidőben engedni kell a csábításnak és még a legrövidebb sevillai látogatást is egy andalúz tapastúrával zárni.

A spanyol tengerpart Costa del Solként ismert 160 kilométernyi tengerpartja, és a régió nevezetességei évente 8,8 millió turistát vonzanak, ebből légi úton 5,7 millióan érkeznek Malaga, a régió fővárosának repülőterére. Júniustól Malaga Budapestről is közvetlen járattal elérhető lesz.