Vágólapra másolva!
Bejelentette visszavonulását a korábbi nehézsúlyú profiboksz-világbajnok Shannon Briggs. A 39 éves amerikai jelezte, hogy Vitalij Klicsko elleni tavalyi mérkőzése volt az utolsó, amit profiként vívott.

Briggs 1997-ben, George Foreman legyőzésével robbant be a köztudatba, miután vitatott pontozással verte a veterán legendát, és megszerezte az ún. lineáris világbajnoki címet. Egy évvel később összecsaphatott a WBC-világbajnok Lennox Lewisszal, és bár az első két menetben alaposan feladta a leckét a britnek, végül három számolás után az ötödik felvonásban kapitulálnia kellett.

Pályafutása innen gyakorlatilag mellékvágányra jutott, a mélypontot a Sedrick Fields elleni vereség jelentette, ami után hat évet kellett várnia egy újabb világbajnoki összecsapásra.

2006-ban Szergej Ljahovics ellen lépett szorítóba a WBO-címért, és vesztett állásból szinte az utolsó pillanatban ütötte ki a fehéroroszt a szorítóból. Sokáig azonban nem örülhetett, első címvédésén sima vereséget szenvedett Szultan Ibragimovtól.

Következő meccsén szteroid használatán kapták, de megúszta egy rövid eltiltással, majd pár felhozómeccs után megküzdhetett a WBC-bajnok Vitalij Klicskóval, ekkor az ukrán az utóbbi évek egyik legnagyobb verésében részesített a brooklyni Ágyúst.

Bár Briggs hősiesen küzdött és végül talpon maradt, a meccs után súlyos sérülésekkel szállították az intenzív osztályra. Briggs sokszor tűnt a ringben fáradtnak és motiválatlannak, előbbit asztmatikus megbetegedésével magyarázta, és büszke arra, hogy ezzel a teherrel is ott lehetett a legjobbak között.

Forrás: Profiboksz.hu