Az amerikai hírszerzés már hetek óta Líbiában lehet

Vágólapra másolva!
A brit és az amerikai hírszerzés már hetek óta Líbiában tartózkodik - írja a New York Times. A lap szerint az ügynökök a líbiai lázadás vezetőinek kilétét próbálják meg kideríteni, de információkkal szolgálnak a koalíciónak Moammer Kadhafi erőinek mozgásáról is.
Vágólapra másolva!

A CIA már hetekkel ezelőtt ügynököket küldött Líbiába, hogy segítsék a lázadókat és a légi csapások pontos végrehajtását - írja a New York Times meg nem nevezett amerikai hivatali forrásokra hivatkozva. Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) Tripoliban és más líbiai városokban tartózkodó ügynökeinek feladata az is, hogy kiderítsék, kik a lázadók vezetői.

Barack Obama szerdán nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy fegyverrel is segítsék a líbiai lázadókat, de az amerikai hatóságok figyelmeztettek arra is, hogy valószínűleg al-Kaida-sejtek épültek be a lázadók közé. Egyes források szerint Barack Obama már hetekkel ezelőtt aláírt egy titkos utasítást, amelyben engedélyezte, hogy Washington a háttérből támogassa a líbiai felkelőket. A lap információit nem kommentálta a CIA szóvivője. Feltételezések szerint Obama 2009-ben hasonló módon bízta meg a CIA-t, hogy folytasson terrorelhárító műveleteket Jemenben.

Az amerikai források szerint nemcsak amerikai, hanem brit titkos ügynökök is vannak Líbiában. Az MI6 emberei elsősorban a légi csapásokhoz próbálnak információkat szerezni, tankok és légvédelmi ütegek helyét közlik a brit hadsereggel.

A líbiai eseményeket, és az arab világ forrongását itt tudja nyomon követni az [origo] folyamatosan frissülő cikkében.