Nem jogerősen hat év börtönre ítélték a borsodi közgyűlés egykori alelnökét

Vágólapra másolva!
Hatalommal való visszaélésért és korrupcióért hat év börtönre ítélték Gergely Zsoltot, a Borsod megyei közgyűlés volt fideszes alelnökét, jelenlegi elnöki tanácsadóját. A politikus megdöbbent az ítéleten, és fellebbez ellene.
Vágólapra másolva!

Gergely Zsolt és négy társa ellen 2009 februárjában emelt vádat hivatali vesztegetés miatt a Debreceni Nyomozó Ügyészség a miskolci Nemzetközi Kereskedelmi Központ, az úgynevezett ITC-székház tervezett értékesítése kapcsán. Az ügyészség alapvetően az eladással kapcsolatos önkormányzati döntést elemezte, de más, ingatlannal kapcsolatos kérdéseket is vizsgált, ez után indult eljárás a politikus ellen. A hajdú-bihari főügyészség akkori közleménye szerint a Borsod megyei önkormányzat 2007 márciusában döntött a tulajdonában lévő épület eladásáról. Az ingatlant felértékeltették, majd nyilvános pályázaton eladásra meghirdették. A vádhatóság szerint a közgyűlési alelnök anyagi előnyt kérve ajánlotta fel érdeklődőknek a segítségét, és közreműködésével vállalkozók még a nyilvánosságra hozatal előtt megismerték a pályázati kiírást. Az ITC székház jelenleg is a megyei önkormányzat tulajdonában van.

Most első fokon hat év börtönre ítélte a bíróság Gergely Zsoltot, a borsodi közgyűlés volt fideszes alelnökét, jelenlegi elnöki tanácsadóját hatalommal való visszaélés és korrupció miatt. A döntés szerint a politikusnak 43 millió forint kártérítést is fizetnie kell. Gergely Zsolt az MTI-nek azt mondta, hogy megdöbbent az ítéleten, és fellebbez az ellen a debreceni ítélőtáblához. Hozzátette, hogy az ítélet miatt felfüggesztette a párttagságát.