Kemény harcra készülve emeli fel újra régi harcostársát Orbán

önkormányzati választások, Fidesz, Orbán Viktor, Áder János
Vágólapra másolva!
Súlyt akart adni az új választójogi törvénynek Orbán Viktor, ez is szerepet játhatott abban, hogy Áder Jánost, a Fidesz korábbi befolyásos politikusát több év után újból bevonja nyilvánosan egy fontos jogszabály előkészítésébe. Az [origo]-nak nyilatkozó fideszes képviselők szerint Áder mellett szól, hogy felkészült és elég befolyásos még mindig. Ráadásul megkönnyítheti a kormány dolgát, amikor az EU-ban kell megmagyarázni a terveit.
Vágólapra másolva!

A Fidesz hétfői frakcióülésén jelentették be, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Áder Jánost, a párt EP-képviselőjét és Kövér Lászlót, az országgyűlés elnökét kérte fel a választójogi reform koordinálására. Az új alkotmány elfogadása után úgynevezett sarkalatos törvényeket kell elfogadni, amelyek olyan fontos kérdéseket rendeznek, mint például a választójogi rendszer, az ország hadseregének irányítása vagy az önkormányzatok működése.

A sarkalatos törvényeket még idén el kell fogadni, és az [origo]-nak nyilatkozó fideszes képviselők szerint az önkormányzati törvény mellett a választójogi törvény okozhatja a legtöbb konfliktust. Az önkormányzati törvény a Fideszben okozhat vitát, a jogszabály ugyanis várhatóan több önkormányzati hatáskört is állami kézbe ad, ez pedig kellemetlenül érintheti a párt polgármestereit. Az önkormányzati rendszer átalakítása - az [origo] információi szerint - már egy február végi elnökségi ülésen is konfliktust okozott. A választási rendszer átalakítása pedig azért érzékeny terület, mert akár a jelenlegi politikai erőviszonyokat is felboríthatja.

Voltak veszekedések Orbánnal

Áder felkérése azért meglepő, mert a politikus nem nagyon szólalt meg belpolitikai témában azóta, hogy 2009 júniusában európai parlamenti mandátumot szerzett. Ádernek - aki korábban a Fidesz alelnöke és az Országgyűlés elnöke is volt -, azt követően romlott meg Orbánnal a kapcsolata, hogy a Fidesz 2003-ban a megyei szervezetek rovására létrehozta a választókerületi rendszert. Áder a párt átszervezésében és szövetségi rendszerében nem mindenben értett egyet Orbánnal.

Áder a Népszabadságnak adott 2007. júniusi interjúban, ahol többek között arról beszélt, hogy miért választja Brüsszelt, maga is elismerte, hogy voltak konfliktusai Orbánnal és a Fidesz elnökségének más tagjaival. "Sőt akadt olyan elnökségi ülés, amely veszekedésbe torkollott. De mi ebben a rendkívüli?" - fogalmazott, majd hozzátette: hiányolja a Fideszből a korábbi, középszintű, megyei pártirányítási struktúrát. A feszültséghez hozzájárulhatott az is, hogy 2007 elején a Magyar Nemzetben egy ismeretlen szerző arról írt, hogy Schmidt Máriának, a Terror Háza múzeum főigazgatójának vezetésével új jobboldali párt alakulhat, amelyben vezető szerepet kaphat Áder is.

Áder lehet a "kellő súly"

Az [origo]-nak több fideszes képviselő is azt mondta, hogy Lázár János frakcióvezető a hétfői frakcióülésen nem indokolta meg, miért Áder lett a terület felelőse. A képviselő szerint Lázár egyszerűen felsorolta, hogy a fontosabb törvények kikhez tartoznak majd.

A frakciót nem lepte meg Áder nevének említése - állította több fideszes képviselő. Többek között azért, mert erről korábban is lehetett hallani, a Népszabadság április végén írt arról, hogy Orbán - ahogyan az alkotmányozásnál Szájer József EP-képviselőre támaszkodott - igénybe veheti Áder segítségét a bírósági rendszer átalakításánál. Időközben azonban kiderült, hogy Áder a választási reform koordinálásában is részt vesz.

Áder visszatérése a képviselők szerint azért sem volt meglepő, mert a Fidesz korábbi meghatározó politikusát sokan kedvelik a frakcióban és a pártban is. Egy fideszes képviselő az [origo]-nak úgy fogalmazott, erre a munkára olyan fideszest kellett találni, akinek "kellő politikai súlya és szakmai alkalmassága van, ilyenből pedig azért nincs túl sok".

Több képviselő szerint az Orbán és Áder közti konfliktus nem vezetett bizalmatlansághoz, nem járt személyes, indulatos vitával. "Ráadásul Orbán a régi harcostársakról nem feledkezik el" - fogalmazott az egyik képviselő. Ráadásul tavaly nyáron a Fidesz vezetésében Áder neve lehetséges köztársági elnökként is felmerült. Tavaly áprilisban pedig, amikor a Fidesz megnyerte a választásokat, Orbán Viktor pártelnök beszéde alatt a színpadon Kósa Lajos, Schmitt Pál, Tarlós István, Semjén Zsolt és Szájer József mellett megjelent Áder is.

Európának is magyarázhat

Egy befolyásos kormánypárti képviselő szerint Áder helyzetbe hozásában szerepe lehet annak is, hogy a választási törvény európai elfogadtatását EP-képviselőként jobban elő tudja készíteni. A politikus szerint Szájer bevonása az alkotmányozásban logikus lépés volt, hiszen a téma szakértője, ráadásul az alaptörvény európai elfogadtatásában is szerepet tud vállalni. A kormánypárti képviselő szerint a választási törvény koordinálása nem jelent napi elfoglaltságot, így ez teljes mértékben illeszkedni fog Áder jelenlegi EP-képviselői tevékenységéhez.

A múlt héten egy sajtótájékoztatón Lázár is arról beszélt, hogy a médiatörvényt ért nemzetközi bírálatok miatt a sarkalatos törvények megalkotásakor nagyobb figyelmet fordítanak a nemzetközi kommunikációra. Egy másik fideszes képviselő viszont arról beszélt, hogy szerinte Szájer és Áder szerepvállalását nem szabad úgy értelmezni, a kormány mindent annak rendel alá, hogy megfeleljen a külföldi kritikáknak.

A miniszterelnöki felkérés amennyire megtisztelő, éppoly váratlan is volt számomra - mondta az MTI-nek szerdán Áder. Azt mondta: június végére készíti el azt a koncepciót, amely a választójogi és az igazságszolgáltatási reformmal kapcsolatos elképzeléseit összegzi. A koncepciót ezután megvitatja a Fidesz elnöksége és a frakciószövetség is.