Jégeső is lehet a sok napsütés mellett

Vágólapra másolva!
Hétfő estig folytatódik a Kárpát-medencében az ilyenkor megszokottnál melegebb idő, záporokkal, zivatarokkal - jégeső is kialakulhat. Az erősen gomolyfelhős időszakok között mindenütt lesz legalább néhány órás napsütés.
Vágólapra másolva!

A déli óráktól erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk. Többfelé várható zápor, zivatar, néhol felhőszakadás, jégeső is valószínű. Az erősen gomolyfelhős időszakok között mindenütt lesz legalább néhány órás napsütés. Időnként megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon megerősödik az északi, északkeleti szél. Zivatarok környezetében lehetnek erős vagy viharos széllökések is. A hőmérséklet délután 23 és 29, késő este 17 és 22 fok között várható, ezen belül nyugaton valószínű az alacsonyabb érték.

Ilyen az idő Európában

Európa nagy része fölött anticiklon helyezkedik el, ciklonok és frontjaik mindössze a Brit-szigeteken és kontinensünk legészakibb tájain okoznak változékony, felhős időt. Közép-Európában és a Fekete-tenger környékén a labilis egyensúlyi állapotú levegőben erőteljes a nappali gomolyfelhő-képződés, és a délutáni, esti órákban többfelé alakul ki zápor, zivatar.

A magasnyomás más vidékein délután is sok napsütés a jellemző. Nyáriasan meleg időjárás uralkodik Oroszország déli részétől Ukrajnán át a Kárpát-medencéig, illetve a mediterrán térségben, ahol a csúcshőmérséklet jobbára 26, 30 fok között alakul. Északabbra hűvösebb van, a Brit-szigeteken és a Skandináv-félsziget nyugati és északi részén többfelé 15 fok alatt marad a hőmérséklet.