Vágólapra másolva!
Hivatalosan Birodalmi-stadion névre keresztelték, de a köznyelv csak Wembley-ként emlegeti a világ egyik leghíresebb stadionját, amely szombat este története nyolcadik nemzetközi kupadöntőjére készül. A londoni arénát emlékezetessé tette az Aranycsapat 6-3-as diadala, Geoff Hurst 1966-os vb-gólja, de a Bajnokok Ligája döntőjének két résztvevője, a Manchester United és a Barcelona itt szerezte története első kupagyőzelmét.

Az idei Bajnokok Ligája-döntőjében két bombaformában lévő sztárcsapat találkozik. A helyszín a sportág szentélyének nevezett londoni Wembley lesz. Igaz, ez már nem az eredeti létesítmény, hiszen azt 2003-ban lerombolták, hogy a helyére felhúzzák az aréna modern változatát, amelyben ez lesz az első igazán jelentős nemzetközi mérkőzés, eddig csak az angol válogatott játszott ott az FA-kupa és a Ligakupa döntői mellett.

Ahogy sohasem emlegetik: Birodalmi-stadion

Az 1923-ban épült Wembley hivatalos neve Empire Stadium, azaz Birodalmi-stadion volt, de ez maximum a hivatalos iratokban szerepelt. Rögtön az első mérkőzés legendává vált: az 1923-as FA-kupa-döntőre ugyanis a hivatalos befogadóképesség kétszerese zsúfolódott be, a drukkerek gyakorlatilag az oldalvonal mellett álltak.

Az angol válogatott meccsei és a hazai kupadöntők mellett a létesítmény rengeteg emlékezetes találkozó helyszíne volt, számunkra a legfontosabb az évszázad mérkőzése, amikor is az Aranycsapat 6-3-ra legyőzte az angol válogatottat, de rendeztek az arénában vb- és Eb-döntőt is.


Előbbin 1966-ban a hazaiak hosszabbításban 4-2-re verték az NSZK-t Geoff Hurst emlékezetes góljával - a német nyelvben az ilyen találatokat (amikor a labda a felső lécről pattan a gólvonalra, illetve mögé) azóta is Wembley-gólnak nevezik.


Harminc évvel később az Európa-bajnokság fináléjában viszont már a németek örülhettek, hiszen a sportág történetének első aranygóljával legyőzték Csehországot.

BL-mérkőzés már volt a Wembleyben

A nemzetközi klubmérkőzéseket tekintve is számos legendás meccset játszottak a stadionban. Két KEK- és öt BEK-döntő házigazdája volt, és a szombati mérkőzés mindkét résztvevője nyert már ott egy-egy trófeát.

A manchesteriek 1968-ban a Benfica ellen játszottak, és hosszabbítás után, George Best fantasztikus játékának köszönhetően 4-1-re diadalmaskodtak.


Ez volt a MU első BEK-győzelme, de az FC Barcelona is ott szerezte meg története első BEK-trófeáját. Az 1992-es döntőben szintén hosszabbításra került sor, és végül Ronald Koeman szabadrúgása döntötte el a Sampdoria elleni találkozót.


Amióta Bajnokok Ligájának hívják a sorozatot, a Wembleyben még nem játszottak döntőt, ám ez nem azt jelenti, hogy az arénában egyetlen BL-meccs sem volt: az Arsenal ugyanis az 1998-99-es és az 1999-2000-es idényben is itt játszotta hazai mérkőzéseit.

A régi stadiont 2003-ban bontották le, jóllehet 2000 októberét követően már egyetlen találkozót sem rendeztek benne. A helyére épült új arénát eredetileg 2006-ban kellett volna átadni, de a határidőt nem sikerült tartani, így a megnyitóra csak 2007 tavaszán került sor.

A létesítmény-tulajdonos angol szövetség ugyan már a 2007-es BL-döntőt is megpályázta, de nem kapta meg annak rendezését

Tizenegyszer cserélték ki a gyepszőnyeget

Hogy erre mostanáig kellett várni, annak egyik oka az lehet, hogy korábban rengeteg kritika érte a pálya gyepszőnyegét. A 2007-es angol-horvát Eb-selejtező előtt például a horvátok szövetségi kapitánya, Slaven Bilic kijelentette: "A gyep nincsen olyan állapotban, mint amiről a régi Wembley híres volt".

De elégedetlenségét fejezte ki a talaj miatt Sir Alex Ferguson, Arséne Wenger és David Moyes is. 2010 márciusában már tizedszerre cserélték ki a gyepszőnyeget, de ez sem hozott sok javulást, mert a tavalyi FA-kupa-döntő után John Terry azt mondta: "A talaj tönkretette a meccset. Ez volt a legrosszabb pálya, amin ebben a szezonban futballoztam".

Tavaly nyáron így újabb cserére került sor, ami a jelek szerint jól sikerült.

Forrás: AFP/Chris Young

A Manchester United ebben a szezonban már harmadszor lép pályára a Wembley-ben. Tavaly augusztusban a Community Shielden 3-1-re verték a Chelsea-t, áprilisban viszont az FA-kupa elődöntőjében 1-0-ra kikaptak a városi rivális Citytől.

A helyszín tehát csak részben lesz hazai pálya, hiszen a meccsre hazájukban, de nem a stadionjukban kerül sor, ám a statisztikák azt mutatják, hogy ez így is előnyt jelent az otthon futballozó csapat számára.

A BEK, illetve a BL történetében hét olyan döntő volt, amikor az egyik résztvevő nem a saját stadionjában, de hazájában léphetett pályára, és csak kétszer fordult elő, hogy nem az otthoni csapat nyert. Az egyik ilyen éppen a Barcelona volt, amely 1986-ban Sevillában kapott ki tizenegyesekkel a Steaua Bucurestitől.

www.global-soccer.eu

Ha elolvasta a cikket, töltse ki az [origo] focikvízét is, és nyerjen válogatott sporteszközöket!