Vágólapra másolva!
A Videotont jobbnak látta Sturmnál, a Fradinak pedig a lelkierejét dicsérte Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke, aki az [origo] kérésére értékelte a négy magyar kupacsapat teljesítményét. Csányi a többségében kedvezőtlen eredmények ellenére sem mondott le egyik csapatról sem, ám két továbbjutással már kiegyezne. Az elmúlt két napban jó futballt látott, amit részben még az előző MLSZ-vezetés érdemének tart.

Négy magyar focicsapat is megmérettetett a nemzetközi mezőnyben a héten, a sűrű programon Csányi Sándor, az MLSZ elnöke is rajta tartotta szemét. Szerda este a tévében nézte meg a Videoton klagenfurti meccsét, amelyen a bajnoki címvédő 2-0-ra kikapott a Sturm Graztól.

"Meg voltam győződve róla, hogy Vidinek nyernie kell, teljesen egyenrangúak voltak, sőt, amennyire elfogult vagyok a magyar csapattal szemben, még jobbnak is láttam őket" - értékelte a futballvezér a Bajnokok Ligája-selejtezőt. "Mindkét gólt védelmi hibából kapták, melyeket el lehetett volna kerülni. Úgy tűnt, a csapat a végére kicsit elfáradt, csökkent a játékosok koncentrációja. Két gól jelentős különbség, nagy bravúr kell a továbbjutáshoz, de ezt sem tartom kizártnak. Ahogy Elek Ákos is mondta, hazai pályán, ha sokan szorítanak a csapatért, megtörténhet."

Csütörtökön pozitív mérleggel zárt az Európa Liga-selejtezők három magyar klubja: a Ferencváros hátrányból fordítva verte a norvég Aalesundot, a Kecskemét a kazah Aktobével, a Paks a norvég Tromsővel játszott 1-1-et. Az utóbbi találkozót a helyszínen, Székesfehérváron drukkolta végig az MLSZ elnöke.

"A norvégok jó kondiban voltak, igazi erőfocit játszottak, ezzel együtt a Paksnak több helyzete volt az elején, akkor azt gondoltam, nyerni fognak. A hazai csatárok néhányszor a védelem mögé kerültek, ezzel megkavarták a norvég védelmet, de csak egy gól jött össze. Kell ugyan a bravúr, de van esélyük továbbjutni" - bizakodik Csányi.

A Kecskemét első európai kupameccséről így lemaradt az MLSZ elnöke, a Ferencváros győzelmét viszont nem hagyta kommentár nélkül: "A Fradi esetében a győzelem mellett külön örülök annak, hogy vert helyzetből fordított, ami azt jelenti, hogy a tudáson kívül lelkileg is erős a csapat."

Két továbbjutással már kiegyezne

Miután a négyből legalább három kupacsapatunknak csökkentek a továbbjutási esélyei az első meccs után, Csányi sem maradéktalanul boldog az eredményektől. "Nyilván akkor lennék teljesen elégedett, ha minden csapatunk nyert volna, és nem kaptak volna gól sem. Így csak részleges az örömöm" - csillantja meg maximalizmusát az OTP vezére.

Csányi a továbbjutók számát nem szeretné megjósolni: "Ha nem négyet mondanék, azt jelentené, hogy lemondok valamelyik csapatról. A Vidi egyenrangú ellenfél volt, de két gólt nehéz lesz behoznia, a látottak alapján nem zárom ki a Paks továbbjutását, és a Kecskemét feladata sem lehetetlen, bár nem a legjobb helyzetből indul a visszavágó. A Fradi határozottan jól áll, összességében két csapatunk továbbjutását elfogadnám."

Idén februárban fogadta el az MLSZ a magyar labdarúgás 2020-ig tartó stratégiáját, mely a klubcsapatok nemzetközi szereplésére is kitér. A program szerint 2012-től legalább egy magyar csapatnak el kell jutnia a BL vagy az EL főtáblájára, 2015-től pedig két együttesnek kell hoznia ugyanezt, közülük az egyiknek a tavaszi kieséses szakaszra is versenyben kell maradnia. Kérdés, hogy a héten látottak alátámasztották-e ezt a koncepciót?

"Ez egy évtizedre szóló terv, nincs évekre lebontva" - mondja óvatosan Csányi. "Mivel a labdarúgás fejlődése most indult útjára, csak abban tudok bízni, hogy évről évre eredményesebbek leszünk, aminek eléréséhez a Bozsik-programra és a kluboknál folyó munkára is támaszkodnék. Az MTK-féle Sándor Károly Akadémia indult először, azóta már a többi egyesület is nevel akadémiai rendszerben játékosokat a magyar focinak. Ha mindenhonnan előkerülne évente egy-egy komolyabb tehetség, annak már látszódna az eredménye."

Forrás: MTI/Manek Attila

Gesztus Kistelekinek

A heti eredmények az MLSZ-elnök szerint részben a kluboknál folyó munkát, részben a szövetség korábbi vezetését dicsérik: "A foci fejlődése beindult a Bozsik-program alakulásával. Ugyanakkor még nem érvényesülnek azok a támogatási lehetőségek, amelyeket a kedvezményezettek kaptak. Nem szokásom visszafelé mutogatni, a tavalyi bajnokságnak sem volt sok köze az új vezetésű MLSZ munkájához, de már akkor is láttunk színvonalas meccseket. Az elmúlt két napban látottak alapján nyilván nem mondom, hogy a BL elődöntője is pont ugyanilyen, de ezen a szinten jó futballt láttunk, ám ez még az elmúlt évek munkáját dicséri, elsősorban a klubokét, illetve a korábbi MLSZ-elnökség munkáját."

Csányi szerint ő és vezetőtársai annyit tehetnek, hogy profi módon működtesse az MLSZ-t, és fontosnak tartja, hogy az utánpótlás mellett a kluboknak is jelentős támogatást biztosítsanak. "A további tervek között külföldi szakemberek idehozatala is szerepel, ami segíthet a fejlődésben, illetve az utánpótlásban folyó szakmai munka ellenőrzésében és kiépítésében. Ezen kívül indulnak infrastruktúrát érintő programok, amelyeknek az amatőr csapatok és az iskolák lehetnek a haszonélvezői."

Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Az egyezség legalább annyit ér, mint a szigorú szabályozás"

Kubatov Gábor, a Fradi elnöke a csapat eddigi mindkét hazai kupameccse előtt kérte a szurkolókat, hogy kerüljék a rendbontásokat, már csak azért is, mert a klubnak egyszerűen nincs pénze teljesen fölösleges bírságokat fizetni. A balhé egyelőre el is maradt, szeptembertől pedig hatályba lép a futballhuligánokat szigorúan büntető törvény.

Az MLSZ elnöke viszont a szövetség és a drukkerek közt indult párbeszédre hívta fel figyelmünket: "Ami talán a törvénynél is fontosabb, hogy az MLSZ most először felvette a kapcsolatot a szurkolókkal. Találkoztam jó néhány csapat vezérszurkolójával, elmondták, hogy az MLSZ, vagy épp a rendőrség nem megfelelően viszonyult hozzájuk, mi meg elmondtuk, hogy semmi szükség a stadionok környékén lévő botrányokra. Megalakult a szurkolói iroda és működik a szurkolóbizottság, amelyet maguk a drukkerek hoztak létre, akiknek minden javaslatát komolyan megfontoljuk, mert a sport nem önmagáért, hanem értük van. Ők nem támogatják a rendbontásokat, márpedig az ilyen egyezségek legalább annyit érnek, mint a szigorú szabályozás. Ugyanakkor ők sem képesek minden egyes szurkolóra hatni, ebben - vagyis az egyéni rendbontók kiemelésében - segít a szeptemberben hatályba lépő törvény. Nagyon remélem, hogy lassan elkezdődik a kerítések lebontása, és eljön a családbarát mérkőzések ideje, miközben a pályán lévő színvonal emelkedni kezd."