Már idén elkezdhetik az ócsai szociális családiházak építését

Vágólapra másolva!
Ócsa az egyik lehetséges első helyszíne a fizetésképtelen lakáshitelesek számára tervezett házaknak - közölte a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, aki szerint akár az idén megkezdődhet az ingatlanok felhúzása. Kovács Zoltán higgadtságot és visszafogottságot kért mindenkitől, főleg a tervezett program kritikusaitól.
Vágólapra másolva!

A kormány tervei szerint már az idén elkezdődhet a szociális családiház-építési program, amelynek első helyszíneként a Pest megyei Ócsát javasolja a Belügyminisztérium. Az ócsai helyszín kiválasztása hónapok óta folyó előkészítés után történt meg az önkormányzattal, a polgármesterrel egyeztetve - mondta szerdán újságíróknak Kovács Zoltán, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Kovács hozzátette: annak fényében, hogy mennyien és milyen formában kerültek nehéz helyzetbe, más helyszínek kijelölésére is szükség lehet az országban.

A programot ért kritikákra az államtitkár úgy reagált: a beruházó közművesíteni fogja az ingatlanokat, és megteremti például az iskolába, munkába járás feltételeit. "Egy kis higgadtságot, illetve visszafogottságot kérek mindenki, főleg a kritikusok részéről" - mondta.

A minisztérium javaslata szerint 1000 négyzetméteres telkeket jelölnének ki, ahol biztosítani lehet a házikerti növénytermesztést. A kormány szándékai szerint a tervezett ingatlanokban korszerű és energiatakarékos közműellátás lenne, amely biztosítaná az alacsony rezsiköltséget, a program lehetővé tenné a közfoglalkoztatás és saját munka igénybevételét is. A tervek szerint a fizetésképtelen lakáshitelesek a Budapesttől 30 kilométerre levő, kilencezer lakosú Ócsa Alsópakony településrészén felépülő házakban bérlőként lakhatnának majd.