Vágólapra másolva!
A Genk magyar kapusa, Köteles László úgy érzi, hogy óriásit fordult vele a világ, hiszen az előző szezonban csak 22 percet védett klubjában, most viszont a BL-főtáblára készülhet, ahová két kivédett tizenegyessel segítette bejutni a belga bajnokot. A 26 éves kapus azt mondja, még mindig mérges, ha eszébe jut, hogy tavaly a Diósgyőr keresztbe tett neki, de most boldognak érzi magát, és alig várja, hogy a Barcelona vagy a Manchester United ellen védhessen.

- Talán Lionel Messit is könnyebb most elérni, mint önt, nekem legalábbis nagyon nehezen sikerült.
- Tény, hogy óriásit fordult velem a világ kedd óta, egyfolytában keresnek, nincs egy szabad percem sem. Nagyon sűrű napon vagyok túl, az ünneplés hajnal négyig tartott, majd egy új, 2014-ig szóló szerződést írtam alá a Genkkel, és ez egyfajta nyugalmat biztosít. Ráadásul a feltételek sokkal előnyösebbek, mint a korábbiban, ami nem volt kifejezetten jó.

- Ne menjünk ennyire előre, volt valamilyen taktikája a Maccabi Haifa ellen a tizenegyeseknél?
- Van egy szisztémám, ami most bejött: próbálom az irányt elkapni, és ha rajta maradok, a játékos pedig esetleg rosszabbul rúgja, mint ahogy kedden is történt, akkor máris megvan a labda.

- Látszott, hogy mennyire fel volt spannolva a büntetőrúgások alatt, a rúgások után a csapattársait is látványosan megölelte, a második tizenegyes után pedig kirohant a világból. Hogyan emlékszik vissza ezekre a percekre?
- Amint lefújták a hosszabbítást, a társaim odajöttek, és azt mondták: maximálisan bíznak bennem, tudják, hogy hozni fogom magam. Ez nagy erőt adott, a pacsizások, ölelkezések oka pedig, hogy a csapatszellem nagyon jó a Genknél, ami minden téren érezhető. Az elsőt mi berúgtuk, én pedig az első izraeli lövést rögtön kivédtem, és ekkor az volt a fejemben, hogy ha a következőt is megfogom, akkor óriási lépést teszünk a BL-csoporkör felé. Nagyon örültem, mert a pacsikkal és persze a védéseimmel sikerült megnyugtatni a társakat.

- Tőzsér Dániel sem hibázott, akivel elég sajátosan köszöntötték egymást, úgy tűnt, mintha a középpályás arcon is vágta volna önt örömében (a videón 4:02-nél látható - a szerk.). Nem fájt?
- Nem ütött arcon, inkább csak megborzolta a hajamat. Miután belőtte, felszabadult bennünk egy gát, pedig ekkor még nem is dőlt el végleg a párharc. Danival nagyon jóban vagyunk, de ugyanezt elmondhatom a keret harmadik magyarjáról, Tóth Balázsról, hármasban szoktak lenni közös programjaink is.

- Ilyen fontos pillanatban még biztos nem hárított büntetőket, de volt olyan, amelyikre még ezek után is szívesen emlékszik vissza?
- Kivédtem már egy párat, de eddig nem számítottam igazi tizenegyesölőnek, nem voltam az a típusú kapus, aki minden másodikat megfogja. Ami így elsőre eszembe jut; tavaly a Porto elleni Európa Liga-visszavágón megfogtam Hulk tizenegyesét. Kár, hogy végül ez is kevés volt a későbbi kupagyőztes ellen.

Köteles-védések és -pacsik a keddi büntetőpárbajban:


- Az előző szerzonban alig tudott játszani a korábbi egyesületével, a Diósgyőrrel fennálló konfliktusa miatt. Filipovics Vladan játékosügynök, aki szerdán új szerződéshez segítette, idén februárban azt mondta az [origo]-nak, hogy "tönkretették a játékost". Tényleg ennyire a padlón volt?
- Teljesen igaza volt, ő tudja a legjobban, hogy mennyire el voltam keseredve, nagyot csalódtam a Diósgyőrben.

- Most már képes csak előre nézni?
- A legfontosabb, hogy ismét a kapuban állhatok, a BL-főtábla visszahozhatja azt az egy évet, amit elvesztettem. A csalódottság elmúlt, de amikor eszembe jut ez az ügy, akkor mérges leszek, mert egy ember karrierjével játszottak. Képzelje el, ha Courtois-t nem viszi el a Chelsea, akkor most újabb húsz meccset a kispadon tölthetek? Emiatt kikerültem a válogatottból, pedig a Genk annyira bízott bennem, hogy a második számú kapusát kölcsönadta, és nem akart mást igazolni, csak hát nem haladt az ügyem. A 18 éves gyerek meg jól védett, pedig csak helyettesített, előtte talán ha egy felnőtt meccse volt. Ami neki szerencse, az nekem balszerencse.

Forrás: AFP/John Thys

- Genki csapattársa, Tőzsér Dániel korábban azt mondta Courtois-ról, hogy a világ három legjobb kapusa között van, és öt éven belül BL-döntőben fog védeni.
- Hogy BL-döntőben fog-e védeni, az attól is függ, hogy milyen csapatban játszik. Tényleg óriási játékos, százból egy ilyen tehetség van, ráadásul irgalmatlanul fiatal, de most még erős a világ három legjobbja között emlegetni. De abban biztos vagyok, hogy hatalmas kapus lesz, és egy-két éven belül tényleg a top háromba kerülhet.

- Megkönnyebbült, amikor megtudta, hogy elmegy?
- Amikor még itt volt, esélyem nem volt bekerülni, annyira jól védett. Könnyebb lett a dolgom, mert most én számítok első számú kapusnak, úgyhogy az én karrieremnek csak jót tett a távozása. Azóta is tartom vele a kapcsolatot, azt mondja, nagyon tetszik neki Madrid - ahová kezdőkapusnak igazolták le kölcsönbe a Chelsea-től -, és az edzőmeccseken rögtön nagyon jól ment neki a védés.

- Nem bánta meg a genki kalandot?
- Abszolút nem, ez egy nagyon profi klub, nagyon profik a körülmények, Magyarországon közel sem ilyen jók a feltételek. Azért érzem magamon, hogy nem védtem, de változtam, jobb vagyok, mint voltam, és boldog vagyok, hogy itt lehetek.

- Ha három hónapja kérdezem, akkor is ezt mondja?
- Akkor is ezt mondtam volna, amikor a legjobban el voltam keseredve, mert biztos voltam abban, hogy ez nem marad így. Egy csapatnak sem az a célja, hogy tönkretegye a játékost, hanem, hogy mindenkinek jó legyen. Volt is szó arról, hogy a Genk esetleg kölcsönad, hogy játékban maradhassak. A belga bajnokság pedig sokkal erősebb, mint a magyar, bár hallottam már olyat, hogy alig erősebb az NB I-nél, pedig az iram legalább a duplája. Nevezhetem kirakatbajnokságnak is, hiszen amikor a Standard ellen játszottunk, annyi menedzser kijött a stadionba, mint amennyi a magyar NB I-ben egy idény alatt összesen fordul meg. Ráadásul olyan csapatoktól, mint a Werder Bremen, a Sochaux, az Athletic Bilbao vagy a Napoli. Hihetetlen volt, rájöttem, hogy ha valahol meg akarod mutatni magadat, akkor itt meg tudod.

"A lehető legrosszabbkor vesztegettem el egy évet a karrieremből"

Köteles azt mondja, nagyon csalódott volt, amikor az 2009-2010-es idényben 20 lejátszott meccs után a következőben csak 22 percet kapott. "Önhibámon kívül, egy hülyeség miatt kerültem ebbe a helyzetbe. Egy hozzá nem értő álmenedzser miatt kerültem problémás helyzetbe. Ki tudja, ha az előző évem nem megy rá erre, akkor lehet, nem Thibaut Courtois megy a Chelsea-hez vagy az Atléticóhoz, hanem én. Huszonhat éves vagyok, szóval a lehető legrosszabbkor vesztegettem el egy évet a karrieremből."

A kapus szerint a Genkkel már aláírt szerződése volt, amelyet a Diósgyőrt képviselő menedzser, Kiss József semmissé akart tenni. "Azt mondta, hogy én már nem vagyok a Genk játékosa, holott a diósgyőri ügyvezető előtte való nap írta alá a szerződésemet a belga klubhoz. A Genk az UEFA-hoz fordult, mivel a Diósgyőr - az aláírt szerződés ellenére - nem adta ki a játékengedélyemet" - emlékezett vissza. A szezon közben megkezdődött, Köteles pedig egy ideig nem játszhatott. "Jött az első, a második, a harmadik meccs, a csapat pedig négy-öt gólokkal nyerte a bajnokikat. Az edzőnek nem volt oka arra, hogy kivegye a csapatból a másik kapust, így kimaradtam."


- Egyszer a Norwich majdnem elvitte, de végül - állítólag - mégsem, mert azt hitték, hogy magasabb. Azt hallottam egy kapuskollégájától, hogy a nemzetközi mezőnyben ritka, hogy valaki 190 centi alatt sztárcsapatban védjen. 185 centisként tényleg ennyire alacsonynak számít?


- Nem beszélve a szintén mexikói, 129-szeres válogatott Jorge Camposról, aki mindössze 172 centis. Önnel nem történt meg, hogy azért nem tudott megakadályozni egy gólt, mert nem kétméteres?
- Biztos volt erre példa, de én szeretnék 190 centi fölötti lenni. Na jó, ha kívánhatnám, azt mondom, jó lenne 188 centisnek lenni, igaz, ha a hajam kicsit föláll, akkor ezt már most is elérem. A kézhosszúság ennél szerintem fontosabb, amivel remélem, nekem nincs problémám.

- Sikeredzőjüket, Franky Vercauterent elcsábították az Arab Emírségekbe, és még azt sem tudni, ki lesz az új szakvezető. Látatlanban mit gondol, megerősíti a keretet a leendő edző a BL-csoportkör előtt?
- Erre mindenképp szükség van, de nem csak a BL miatt. Kevesen vagyunk, mindössze tizennyolcan, ebből négy kapus, szerintem most fogunk beindulni ezen a téren. Úgy érzem, mozgalmas napok elé nézünk.

- Nem túl sok ennyi kapus egy csapatba?
- Ketten ifista korúak, és jött egy 21 éves lengyel (a háromszoros válogatott, 196 centis Grzegorz Sandomierski - a szerk.), aki tehetséges, jó kapus. Semmi nem biztos, csak az, hogy jól védtem kedden, és ha megtartom ezt a formát, akkor szerintem nem lehet probléma. Ha rosszul menne a játék, váltani fognak, de erre nem is gondolok.

Forrás: MTI/Vajda János

- Mit szól ahhoz, hogy Tőzsér Dániel még a válogatott bő keretébe sem kerül be?
- Dani mindenféleképpen válogatott szintű játékos. Hogy mit jelent Genkben a csapat számára, azt otthon nem tudják. Csak azért nem csapatkapitány, mert belga játékost jelöltek ki, de ő a helyettes. Húzóembere a csapatnak, és az egyénisége az öltözőben is sokat jelent a csapat számára, a pályán pedig, aki követi a meccseinket, láthatja, hogy a szerzett góljainkat vagy ő rúgta, vagy az ő szabadrúgása, szöglete után születtek. Egy olyan kaliberű játékos, mint amilyen ő, nemcsak a magyar, hanem bármelyik válogatottba beférne. Folyamatosan fejlődik, és nagyon könnyedén futballozik, meghatározó játékosa a belga bajnokságnak.

- A harmadik magyar, az egykori válogatott Tóth Balázs miért nem játszik?
- Jó kérdés, szerintem ott lenne a helye a csapatban. Pedig korábban kétszer is ezüstcipőt kapott, őt választották meg a Genk második legjobb játékosának.

- Csütörtök este BL-sorsolás, kiket látna szívesen a Genk mellett a csoportkörben?
- Két sztárcsapatot, meg egy nagyon könnyűt, hogy harmadikként továbbmehessünk az Európa Ligába, de azért rámegyünk a második helyre. Jó lenne a Camp Nouban, a San Siróban vagy az Old Traffordon pályára lépni, én a Barcának, a Manchester Unitednek vagy valamelyik milánói csapatnak ugyanúgy örülnék. Három-négy éve, amikor Diósgyőrben a bennmaradásért küzdöttünk, nem gondoltam volna, hogy egyszer - ha csak ellenfélként is, de - arra készülök majd, hogy mondjuk az Old Traffordon lépek pályára.