Vágólapra másolva!
Megtiltotta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azoknak a repülő kívánságlampionoknak forgalmazását, amelyeket nyílt láng segítségével lehet reptetni. Az igazgatóság szerint az ellenőrizhetetlenül szálló lángoló eszközök komoly veszélyt jelentenek tűzvédelmi szempontból.
Vágólapra másolva!

Azonnali hatállyal betiltotta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) azoknak a repülő kívánságlámpásoknak a forgalmazását, amelyeket nyílt láng használatával, hőlégballonként lehet reptetni - közölte hétfőn az OKF honlapján. Az igazgatóság végzésében egyúttal elrendelte az összes ilyen termék visszavonását is.

A hatóság szerint az eszközök használata sérti az Országos Tűzvédelmi Szabályzatot, amelynek értelmében csak úgy szabad tüzet gyújtani a szabadban, hogy a lángok ne idézzenek elő tűz- vagy robbanásveszélyt, a tüzet nem szabad őrizetlenül hagyni, illetve veszély esetén, vagy ha már nincs rá szükség, azonnal el kell oltani.

A hőlégballonként elszálló kívánságlámpások ezzel szemben ellenőrizhetetlenül repülnek, bármikor épületek belsejébe szállhatnak, száraz növényekbe, más gyúlékony anyagba ütközhetnek, és tüzet okozhatnak - indokolta a lépést az OKF, amely szerint az intézkedést az is indokolja, hogy Magyarország területén jelenleg tűzgyújtási tilalom van érvényben. Az eszközök a hatóság szerint tűzvédelmi szempontból komoly veszélyt jelentenek.