Népszavazáson döntené el az LMP, hogyan válasszák a főpolgármestert

Rogán Antal beszél a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének alakuló ülésén. Mellette ül Láng Zsolt, Nagy Gábor Tamás és Riz Levente (b-j)
Vágólapra másolva!
A főpolgármester közvetlen vagy közvetett választásáról tartana helyi népszavazást Budapesten az LMP. A párt fővárosi frakciója szerint illik megkérdezni a budapestieket erről. A Tarlóssal többször konfliktusba kerülő kerületi polgármesterek szövetsége, a BÖSZ javasolta, hogy a jövőben a polgármesterek maguk közül válasszák meg a főpolgármestert.
Vágólapra másolva!

A szeptember 28-ai fővárosi közgyűlésre helyi népszavazási kezdeményezésről szóló javaslatot nyújtott be az LMP fővárosi frakciója. Az LMP-s képviselők azt szeretnék, ha a népszavazáson eldöntenék a budapestiek, hogy milyen módon válasszák meg a jövőben a főpolgármestert.

"Az LMP tudomása szerint a tervezett új választási rendszer nem teszi lehetővé Budapest főpolgármesterének, valamint a fővárosi közgyűlés tagjainak közvetlen megválasztását. Ez olyan mértékű beavatkozást jelent a demokratikus önkormányzati rendszerbe, amelyről feltétlenül szükséges kikérni Budapest polgárainak véleményét" - olvasható az előterjesztésben, amely szerint e következő két kérdésről kellene szavazniuk a fővárosiaknak: "Egyetért-e azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés határozatban kérje fel az Országgyűlést arra, hogy Budapest főpolgármesterét továbbra is közvetlenül válasszák?", valamint "Egyetért-e azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés határozatban kérje fel az Országgyűlést arra, hogy a Fővárosi Közgyűlés képviselőit továbbra is közvetlenül válasszák?"

A döntés hátterében a készülő önkormányzati törvény, és a budapesti kerületi polgármestereket tömörítő Budapesti Önkormányzati Szövetség (BÖSZ) javaslata áll. A BÖSZ a kormánypártok szeptember eleji, háromnapos frakcióülésén - amelyen Tarlós nem vett részt - olyan javaslatot mutatott be Budapest átalakításáról, amely erősítené a kerületek hatáskörét, a látványos és jövedelmező feladatokat a kerületek hatáskörébe utalva.

A frakcióülésen a BÖSZ tagjai, akik közül sokan befolyásos országgyűlési képviselők, azt is felvetették, hogy a jövőben ne közvetlenül a választók, hanem a Fővárosi Közgyűlés tagjai válasszák maguk közül a polgármestert, a közgyűlésnek pedig legyenek automatikusan a tagjai a kerületi polgármesterek. A javaslat felvetése ellenére a BÖSZ egy héttel később végül úgy döntött, nyitva hagyja és a parlamentre bízta a főpolgármester-választás módjáról szóló döntést. A kérdést feltehetően a készülő új választási törvény fogja eldönteni, amelyet még az idén elfogadhat a parlament.

A BÖSZ javaslatáról és a frakcióülésen történtekről itt és itt olvashat részletesen, itt pedig megtalálja Tarlós Istvánnal készült interjúnkat, amelyben a főpolgármester az egyes kerületi vezetőkkel folytatott harcairól és a BÖSZ javaslatáról is beszél.