Lehessen lemondani a mentelmi jogról! - javasolja a szakbizottság elnöke

Vágólapra másolva!
A mentelmi jogról rendelkező törvény módosítását javasolja az országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke. Ebben megtiltaná például azt, hogy a képviselők e státusukat elhallgassák a hatóság képviselői előtt.
Vágólapra másolva!

A kereszténydemokrata Rubovszky György törvényi szinten szeretné rendezni, hogy a hatósági eljárás bármely szakában, bármely eljáró hatóság előtt lemondhassanak az országgyűlési képviselők mentelmi jogukról.Az Országgyűlés szakbizottságának elnöke ezt a testület keddi ülése után mondta újságíróknak.

A képviselő emlékeztetett rá, a mostani szabályozás szerint az országgyűlési képviselő a mentelmi jogról nem mondhat le, kivéve a szabálysértési eljárást. Rubovszky György emellett azt is szeretné, hogy a jövőben az országgyűlési képviselőknek kötelező legyen a hatóságok előtt azonnal felfedniük képviselői mivoltukat.

Ha ezek után olyan intézkedés történik, ami nem a tetten éréssel kapcsolatos, akkor nagyon szigorúan kell fellépni az adott hatóság ellen - hangsúlyozta, megjegyezve: a jelenlegi szabályozás szerint sokszor kerülnek a hatóságok akaratlanul is olyan helyzetbe, hogy megsértik a képviselők mentelmi jogát.