Könyvtárat nyitott az Amazon

Vágólapra másolva!
Újabb szolgáltatást kínál a prémium csomagjára előfizetőknek az Amazon kereskedőház. Több ezer kötetet tartalmazó elektronikus könyvtárból választhatnak maguknak olvasnivalót a Kindle-tulajdonosok.
Vágólapra másolva!

Havi egy könyvet ingyen olvashatnak el a kényelmi szolgáltatásokat kínáló Amazon Prime csomag előfizetői. A több ezer könyvet számláló listán száznál is több, a New York Times bestsellerlistáján szereplő mű található. A felhasználók egyszerre csak egy kötetet kölcsönözhetnek ki, cserébe viszont nem kell törődniük a lejárati dátummal. A Kindle készülék azután is tárolja a felhasználó jegyzeteit és kijelölt szövegeit, hogy a kötet "visszakerült a polcra", ha megveszi vagy újra kikölcsönzi a könyvet, akkor a korábbi jelölések is ott fogják várni az olvasót.

Forrás: AFP/Emmanule Dunand
Forrás: AFP/Emmanule Dunand

Kezdetben csak gyors, kétnapos postázást kínált Prime néven az Amazon kereskedőház. Az internetes tartalomszolgáltatás megindultával azonban a cég újabb extrákkal bővíti a Prime csomagot. Idén február óta az évi 80 dollárba kerülő szolgáltatáshoz videó streaming is jár: az előfizetők több ezer film és sorozat epizód közül válogathatnak ingyen a cég internetes videotékájából. Az Amazon Prime egyetlen szépséghibája, hogy csak néhány országban érhető el: az Egyesült Államokon kívül csupán Japán, Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság lakói fizethetnek elő.

Könyvtári szolgáltatást az Amazon versenytársai is nyújtanak, ám teljesen más módszerrel. Az Adobe épített már olyan könyvtári rendszereket, amelyből e-könyvet lehet kölcsönözni, ezeket a rendszereket azonban az egyes könyvtárak üzemeltetik, az Adobe csupán a technológiát nyújtja hozzá. A kikölcsönzött digitális könyveknek ráadásul lejárati határidejük is van, amelyen túl már nem olvashatók.