Visszavonta a csókolózó pápát ábrázoló plakátját a Benetton

Benetton, XVI. Benedek pápa csókja, tiltakozik a Vatikán
Vágólapra másolva!
Gyűlöletmentesség elnevezésű kampányának részeként olyan plakátot készített a Benetton, melyen XVI. Benedek pápa egy muszlim vezetőt csókol. A Vatikán "elfogadhatatlan provokációt" emlegetve közölte, hogy a hatóságokhoz fordul. A tiltakozás hatására a Benetton visszavonta a pápát ábrázoló plakátot, és bocsánatot kért.
Vágólapra másolva!

Felháborította a Vatikánt a provokatív reklámjairól ismert Benetton cég új kampánya, amelynek egyik digitálisan készített képén XVI. Benedek pápa látható, amint megcsókolja a kairói al-Azhar egyetem imámját. Az olasz ruházati cég a tiltakozás után a képet visszavonta - közölte csütörtökön a brit Guardian.

Federico Lombardi, a Szentszék szóvivője XVI. Benedek iránti "mélységes tiszteletlenséget" vetett a Benetton cég szemére, "elfogadhatatlan provokációt" emlegetve. Mint mondta, a Vatikán "tiltakozik a Szentatya képének elfogadhatatlan felhasználása ellen". Hozzátette azt is, hogy a Vatikán lépéseket fog tenni az illetékes hatóságoknál annak érdekében, hogy szavatolható legyen a Szentatya személyének tisztelete a jövőben.

Forrás: Benetton
A képre kattintva megnézheti a többi plakátot is!

Korábban a pápa bírálta az egyiptomi kormányt, mondván nem védi meg a keresztény kisebbségeket, mire Egyiptom visszahívta szentszéki követét. A pápát sértő plakátot Rómában tették közzé egy Vatikánhoz közeli hídon, de csak rövid időre, mert a Vatikán reagálása gyorsan jött.

Ezután a Benetton visszavonta a pápát ábrázoló plakátot, valamint bocsánatot kért azért, ha a képpel megsértették volna a hívek érzékenységét. Egy másik montázst már korábban visszavont a cég, azon Silvio Berlusconi lemondott olasz miniszterelnök és a német kancellár, Angela Merkel váltott csókot.

A Benetton új hirdetési kampánya az Unhate (Gyűlöletmentesség) mottóval közismert személyiségeket ábrázol csókváltás közben. Így például Barack Obama amerikai elnök Hugo Chávez venezuelai államfőt csókolja meg, Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő Mahmúd Abbász palesztin elnököt.