Hende Csaba: Több tízmilliárdot spórolhat az állam az amerikai helikopterekkel

Vágólapra másolva!
Több tízmilliárd forintot spórolhat a magyar állam, ha elfogadja az amerikai ajánlatot a harminc félidős helikopterről, amelyet - ha az amerikai kongresszus jóváhagyja - térítésmentesen kapna meg Magyország - mondta a Népszabadságnak adott interjúban Hende Csaba. A honvédelmi miniszter közölte azt is is, egyelőre még nincs döntés arról, hogy Magyarország 2012-ben ismét elvállalja-e a kabuli repülőtér felügyeletét.
Vágólapra másolva!

A napokban dönt az amerikai kongresszus arról, hogy térítésmentesen kaphat-e a magyar honvédség 30 darab UH-1N típusú helikoptert - nyilatkozta Hende Csaba honvédelmi miniszter a Népszabadságnak.

A lap pénteki számában megjelent interjúban a miniszter kijelentette, hogy a haditechnikai eszközök megújítására nincs pénz. "A prioritás a működőképesség fenntartása, a nemzetközi kötelezettségek teljesítése. ... Ha tízszer ekkora költségvetésünk lenne, azt is el tudnánk okosan költeni" - mondta a lapnak Hende Csaba.

A honvédelmi miniszter az interjúban elmondta, felvetődött, hogy Magyarország 2012-ben egy teljes évre újra átvegye a kabuli nemzetközi repülőtér felügyeletét, egyelőre azonban még nincs döntés arról, hogy a kormány felvállalja-e ennek a költségeit.

A helikopterek beszerzéséről Hende Csaba elmondta, "a birtokunkban lévő orosz helikoptereknél az egyébként koros, de még csak félidős amerikai gépek sokkal modernebbek". El kellett dönteni, hogy sok pénzért felújítják-e az orosz helikoptereket, és további tíz évig üzemben tartják még őket, vagy élnek ezzel az egyszeri lehetősséggel, amellyel több tízmilliárd forintot takaríthat meg a magyar honvédség a próbaszámítások szerint.

Az interjúban a honvédelmi miniszter a Rába államosításáról is beszélt, és elmondta, hogy a 2003-ban 15 éves futamidővel indult járműbeszerzési program keretében 2009-2010-ben 125 darab járművet szállított a cég a honvédségnek. A kormányváltás után módosított szerződés még további 23 szállítására szól több mint 3,4 milliárd forintért halasztott fizetési konstrukcióban.

A hadrendből kivont MIG-29-esek értékesítéséről a miniszter azt mondta, hogy a tartalék hajtóművekre adott ajánlatok elérték a kiírásban szereplő minimálárat, míg az első körben meghirdetett nyolc gép közül egynél sem.

A katonai hírszerzés és elhárítás összevonásából eredő leépítésekről Hende Csaba honvédelmi miniszter a Népszabadságnak adott interjúban kijelentette: "nyugdíjba senki nem megy, szolgálati járandóságot fognak élvezni többen is a távozók közül". Közölte: 217 beosztás szűnik meg, és a leépítés egyszerűsíti a kiszolgáló apparátust. Hozzátette: a jövőben körülbelül 800 fős katonai nemzetbiztonsági szolgálattal számolnak. A felszabaduló ingatlan értékesítéséből befolyó összeget pedig - a kormány külön engedélyével - a honvédség fejlesztésére kívánják fordítani.