Mobilforradalom zajlik a kommunista diktatúrában

Vágólapra másolva!
Néhány éve még súlyosan büntették a mobiltelefonok használatát Észak-Koreában, az év végére azonban az előrejelzések szerint már egymillió ember csatlakozik majd a helyi 3G-hálózatra, bár a rádiótelefon továbbra is a jobb jövedelmi viszonyú emberek kiváltsága marad - számolt be a Reuters hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A kommunista diktatúrában 2008-ig tiltott volt a mobiltelefonok használata, ilyen készüléket csak hatósági engedéllyel lehetett birtokolni, és az átlagember számára elérhetetlen volt a mobil. A rádiótelefonokat 2004-ben tiltották be az országban az után, hogy az országot vezető diktátort, Kim Dzsong Ilt szállító vonat ellen egy mobiltelefonnal távvezérelt bombával hajtottak végre sikertelen merényletet. Ez után akit rajtakaptak azon, hogy illegálisan használ mobiltelefont - általában Kínából átcsempészett, csak a két ország határa közelében használható mobilokkal próbálkoztak -, akár munkatáborba is küldhették.

Drága, de egyre több embernek van mobilja

Az azóta eltelt néhány évben az észak-koreai mobiltelefon-piacon robbanásszerű növekedés ment végbe. Míg két évvel ezelőtt csupán kevesebb mint hetvenezer ember használt ilyen készüléket, az év végére már az egymilliomodik felhasználó készüléke is felcsatlakozik majd a már 3G-s mobilinternetes szolgáltatásokra is felkészített mobilhálózatra, miközben az ország lakossága nagyjából huszonnégymilliós.

Michael Hay, egy, az ország fővárosában dolgozó tanácsadó a Reuters hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy tudomása szerint a legtöbben a fővárosban használnak mobiltelefont, az ország gazdasági elitje ugyanis Phenjanban él, ahol a húsz és ötven év közötti korú lakosok hatvan százalékának van mobiltelefonja. A korábban borsos összegeket kóstáló készülékek ára és a percdíjak az idén már csökkentek: bár a mobil még mindig nem kifejezetten olcsó, Hay beszámolója szerint már nemcsak tehetős üzletemberek, hanem a fővárosi kávézókban dolgozó pincérnők is rendelkeznek saját rádiótelefonnal.

Külföldet nem hívhatnak

Ugyanakkor az észak-koreai mobilosok csak belföldi hívásokat bonyolíthatnak le a készülékükről, külföldi hívásokat a világ eseményeitől szinte teljesen elszeparáltan élő lakosság nem indíthat és nem is fogadhat. Bár a hálózat már harmadik generációs, és 94 százalékos lakossági lefedettsége van, fizikailag csupán az ország 14 százalékát fedi le, és mobilinternet sem működik rajta egyelőre, így nem valószínű, hogy a lakosság az egyiptomihoz hasonló felkelést tudna szervezni rajta a Kim Dzsong Il vezette rezsimmel szemben.