A cégvilág stabil szegmensét rettentheti el a megemelt eva

Vágólapra másolva!
Az eva feltételei az adónem 2003-as bevezetése óta folyamatosan szigorodtak, ennek ellenére évről-évre nőtt az egyszerűsített adózást választó vállalkozások száma. Most kérdés, hogy hányan adják fel az evát és térnek vissza a társasági adó hatálya alá a 30 százalékról 37-re emelt adókulcs miatt.
Vágólapra másolva!

Az újabb emelés az eva-kulcson összesen 56 283 céget érint, az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb adatai szerint ugyanis jelenleg ennyi vállalkozás adózik az egyszerűsített vállalkozói adó szabályai szerint - írja a Gazdaság.hu internetes oldal. Azzal azonban, hogy jövőre 30-ról 37 százalékra emeli a kormányzat a befizetendő adó bruttó árbevételre vetített mértékét, evás vállalkozások egész sorának válhat érdektelenné az egyszerűsített adózás.

Az Opten jelenleg 630 ezer nem törölt, tehát élő céget tart számon, ezek közül azonban sok tízezer áll felszámolás, végelszámolás, csőd alatt, ezért a valóban működő - semmilyen eljárás alatt nem álló - cégek száma hozzávetőleg 550 ezer. A társas vállalkozások között tehát 10,23 százalékot tesz ki az eva hatálya alatt adózó vállalkozások aránya - írja a Gazdaság.hu.

A társas vállalkozások mellett 392 585 egyéni vállalkozót regisztrál a céginformációs szolgáltató, közülük idén 33 277-en adóznak az eva szabályai szerint. Így az egyéni vállalkozók aránya 8,47 százalékot tesz ki. Az összesen csaknem 950 ezer magyarországi vállalkozás között az evázók aránya összesen 9,5 százalékos. Az egyszerűsített vállalkozói adó szabályai szerint adózó egyéni vállalkozók döntő többsége - csaknem 26 ezren- 2003 előtt indította a vállalkozását.

Az egyszerűsített vállalkozói adót 2003. január elsejével vezette be a Medgyessy-kormány - emlékeztet a Gazdaság.hu. Az adónem első évében 24 776 cég élt az egyszerűsített adófizetés lehetőségével. Az eva alatt adózók száma évről évre nőtt, a növekedés üteme minden évben tíz százalék feletti volt a társas vállalkozások körében. Az egyéni vállalkozók között viszont folyamatosan vesztett népszerűségéből az adónem, évről évre kevesebb új evázó jelentkezett.

Az Opten 4606 evás cégről tart nyilván létszámadatot, ezek 2010-ben összesen 6534 főt foglalkoztattak, egy evázó vállalkozás tehát átlagosan 1,42 főt foglalkoztatott. Hiába az alacsony létszám, az eva hatálya alatt adózó cégek működése sokkal stabilabb az átlagosnál. A 2003 óta megalakult evás cégek közül felszámolással összesen 52 cég (ez az összes evás cég 0,1 százaléka), végelszámolással pedig 1395 cég (ez az összes evázó társas vállalkozás 2,4 százaléka) szűnt meg. Ehhez képest 2010-ben az országos csődátlag (felszámolási és csődeljárás alá vont társas vállalkozások aránya) 3,08 százalék volt.

Az egyszerűsített vállalkozói adóból származó bevételek bár évről-évre nőnek, az első két évtől eltekintve rendre elmaradnak az előirányzattól. A Nemzetgazdasági Minisztérium idei - lefelé módosított - eva-bevételi előirányzata 180,1 milliárd forint, ami az előzetes adatok szerint várhatóan 170 milliárd forint körül teljesül. Evából a korábban beterjesztettnél 24,4 milliárddal több, 203,5 milliárd forint a 2012. évi módosított előirányzat.