Hidegebb az idő a sokévi átlagnál

Vágólapra másolva!
Az élénk északi szél miatt pár fokkal még hidegebbnek tűnnek a mínusz fokok. Hideg, alacsony nedvességtartalmú levegő áramlik a Kárpát-medence fölé, fokozatosan gyengül a nappali felmelegedés. Kedden már lesz havazás is.
Vágólapra másolva!

Hétfőn többórás napsütés várható az ország nagy részén. Az időnként megnövekvő gomolyfelhőzetből legfeljebb egy-egy hózápor alakul ki. Az északnyugati, északi szelet többfelé élénk, helyenként erős lökések kísérik, főleg az Észak-Dunántúlon. A hőmérséklet a sokévi átlag alatt alakul: kora délután általában -2 és +2, késő este -1 és -6 fok között valószínű.

Kedden erősen felhős vagy borult lesz az ég, de eleinte keleten kevés napsütés is valószínű. Többfelé kell havazásra számítani. A nyugati, északnyugati szél több helyen megerősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -5, -11, a legmagasabb nappali hőmérséklet +2, -3 fok között alakul.

A gyakorlatilag hómentes téli időt az magyarázza, hogy hideg, de alacsony nedvességtartalmú levegő áramlik a Kárpát-medence fölé, így fokozatosan gyengül a nappali felmelegedés. Továbbra is előfordulhat fejfájás, szédülés, vérnyomás-ingadozás a hideg levegő miatt. A szokottnál erősebbek lehetnek a reumatikus fájdalmak.

Ilyen az idő Európában

Továbbra is Nyugat-Európa partjainál húzódik egy magasnyomású zóna, amelynek területén szélcsendes, derült az idő. Ez alól csak a Benelux államok és Németország a kivétel, ahol alacsonyszintű rétegfelhőzet miatt erősen felhős, borult az ég. A csúcshőmérséklet általában 5 fok körül alakul.

Eközben a Kelet-európai síkság térségében többközéppontú ciklonrendszer örvénylik. Itt napközben is fagyos a levegő, és nagy területen havazik. A 60. szélességi körtől északra ugyan nem fordul elő csapadék, azonban dermesztően hideg a
levegő: éjszaka -30 fok közeli hőmérsékletet is mérnek, és helyenként napközben sem emelkedik -10 fok fölé. Ezzel szemben a legenyhébb idő a Mediterráneumban van, ahol 10, 15 fok is előfordul.