Ha kérdeznék, Schmitt Pál válaszolna a disszertációügyi vizsgálóbizottságnak

Schmitt Pál országjáró körútja, Egerben részt vett egy ünnepi közgyűlési ülésen a polgármesteri hivatalban
Vágólapra másolva!
Személyesen is kész résztvenni a Semmelweis Egyetem vizsgálóbizottságának meghallgatásán Schmitt Pál - mondta a köztársasági elnök az [origo] kérdésére Egerben. A Hevesi megyeszékhelyen az államfőt szimpátia-tüntetők és olyanok is várták, akik szerint Schmitt Pál plágiumgyanús doktori disszertációjával lejáratja az országot.
Vágólapra másolva!

Ha az egyetemi vizsgálóbizottság megkérdezné doktori disszertációja ügyében, részt venne egy személyes meghallgatáson is - mondta az [origo] kérdésére a köztársasági elnök Egerben. Az országjáró körútján a Hevesi megyeszékhelyre látogató, végig szigorúan védett államfő közelébe csak pár pillanatra tudtak munkatársaink eljutni, ezalatt a köztársasági elnök annyit mondott, örül a Semmelweis Egyetem vizsgálatának plágiumgyanús disszertációja ügyében, mert az intézmény feladata "eldönteni a felmerült kérdéseket".

"Éljen doktor Schmitt Pál" - kiabálták korábban a doktor szót jól megnyomva államfőpárti tüntetők, akik a köztársasági elnököt fogadták az egri Dobó téren. Schmitt Pál csütörtök reggel érkezett a városba, országjáró körútjának mai állomására. Az érkező elnököt nagy biztonsági készültség és rengeteg újságíró fogadta.

A Dobó téren tüntetett a Societas, az MSZP ifjúsági szervezetének tucatnyi tagja. A szónokok Schmitt Pál plágiumgyanús doktori disszertációját emlegették, egyikük pedig az utóbbi másfél év államfői helyesírási hibáira utalva azt kérte, az elnök ne járassa le az országot azzal, hogy nem tudja leírni a legfontosabb szavakat. A tüntetők közül egy-két ember néha sípolt, de bekiabálni senki nem mert, amikor az elnök kocsija begördült a Dobó térre.

A Schmitt Pált támogató ellentüntető csoport bátrabb volt, hangosan éltette az elnököt: tapsolva kiabálták, hogy "Isten hozta elnök úr!". "Én magánemberként jöttem, mert tisztelem őt" - mondta az [origo]-nak egy idős férfi, aki "Köszöntjük a köztársasági elnököt!" feliratú táblát tartott. Kérdésünkre a nyugdíjas férfi azt mondta, az egész plágiumügyet hülyeségnek, az elnök hétköznapjaiban jelentéktelen dolognak tartja. Szerinte Schmitt Pál doktori nélkül is tett már le annyit az asztalra, hogy akár többszörös doktor lehetne. A férfi azt tanácsolta az elnöki disszertációt vizsgálgató újságíróknak, hogy minden kormánytag múltját nézzék meg. Szerinte ugyanis mindenkiről ki tud derülni valami.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Szimpátiatüntetők várták Schmittet Egerben

Miután Schmitt Pál bement a polgármesteri hivatalba, ahol ünnepi közgyűlési ülésen vesz részt, a kint összegyűlt emberek fogyatkozni kezdtek. "Na megyek, de nem haza hanem a piacra" - köszönt el társaitól egy Schmitt mellett tüntető idős nő.

A köztársasági elnök csütörtöki programját az Eszterházy Károly Főiskolán folytatja, majd ellátogat a Dobó István Gimnáziumba, ahol az új alaptörvényről tart előadást a diákoknak. Schmitt Pál délben egy kézműves sajtmanufaktúrát keres fel, majd a ZF Hungária gyárát. Az államfő programja egy erdőteleki gyárlátogatással ér véget.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A polgármesteri hivatalban ünnepi közgyűlésen vett részt

Schmitt Pál plágiumügye

Schmitt Pál államfő kisdoktori értekezéséről a múlt héten a hvg.hu azt írta, felveti a plágium gyanúját, hogy nagy része szinte szóról szóra megegyezik egy bolgár sportkutató 1987-es tanulmányának szövegével. Schmitt Pál 1992-ben, a Testnevelési Egyetemen Az újkori olimpiai játékok programjának elemzése címmel adta be 215 oldalas disszertációját, és a legjobb, summa cum laude minősítéssel kapott a doktori címet. A jogutód Semmelweis Egyetem időközben tényfeltáró bizottságot hozott létre, hogy kivizsgálja Schmitt Pál kisdoktori disszertációja létrejöttének körülményeit.

A Kossuth rádió 180 perc című műsorában szerda reggel Schmitt Pál azt mondta, 21 különböző forrásból dolgozott a doktori disszertációja megírásakor, a plágium szót pedig nem szívesen használja. Szerinte a legfontosabb minden ilyen jellegű dolgozat megírásakor a törzsanyag, amelyből a szerző dolgozik. A Semmelweis Egyetem tényfeltáró bizottságának véleményétől azt várja, hogy végre pont kerül az ügy végére.

Az [origo] időközben kiderítette, hogy Schmitt egy olyan ötfős bizottság előtt védte meg szóban doktori értekezését, amelynek mind az öt tagja kötődött az 1990 és 2010 között épp a mostani köztársasági elnök által vezetett Magyar Olimpiai Bizottsághoz.