Bedőlt cégek romjain alapítják az újakat az építőiparban

Vágólapra másolva!
Tavaly decemberben a megelőző évinél százzal több, összesen 352 építőipari céggel szemben indult felszámolási eljárás. A növekedés üteme ebben az összevetésben 39 százalék, az egész évet a megelőző évhez hasonlítva 10,3 százalék - áll az opten cédadatbázis-szolgáltató pénteki közleményében.
Vágólapra másolva!

2011-ben egész évben összesen 4305 céget számoltak fel az ágazatban a megelőző évi 3901 céggel szemben. Az éves romlás üteme a felszámolások összes ágazatban mért 16 százalékos növekedéséhez képest alacsony, azonban az építőipar olyan mélyről indult, hogy még így is messze ebben a szektorban a legnagyobb (9 százalék) a bedőlt cégeknek az ágazatban működő összes cégre vetített hányada - hívja fel a figyelmet a szolgáltató.

"Az építőipari kivitelezés 2007-hez képest 42 százalékkal esett vissza. A kis cégek nem bírják megrendelés nélkül finanszírozni működésüket, pláne nem a beszerzett eszközök törlesztőrészleteit" - kommentálta az adatokat Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója.

Decemberben az ünnepek miatt általában kevesebb cégbírósági eljárás indul, mint máskor, a tavalyi utolsó hónap azonban az év többi hónapjához képest is átlag fölötti bedőlésszámot hozott. Ugyancsak sok, 381 végelszámolást hozott az év vége. Ez 88 százalékos növekedés a megelőző év azonos időszakhoz képest.

Ennél magasabb havi értékeket csak az év első harmadában regisztrált az Opten: akkor a cégbíróságok által megindított kényszer-végelszámolások miatt nem volt ritka a havi 400-450 végelszámolás sem, ám azóta a helyzet konszolidálódni látszott. Az év egészében így is kiugróan sok, összesen 3925 végelszámolás kezdődött meg, ez 80 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

Tavaly 5960 új céget jegyeztek be az építőiparban. Ez lényegében megegyezik a tavalyi cégalapítások számával, de elmarad a 2008-as és a 2009-es 6900-tól, illetve 6200-tól. "Semmi nem indokolja, hogy ennyi új építőipari vállalkozás jelenjen meg a piacon. Az ágazat élő szerződésállománya 1142 milliárd forintra zsugorodott, ami 40 százalékos visszaesés 2010-hez képest" - állítja Tóth Tamás.

Az adatok azt mutatják, hogy az új cégek jelentős része bedőlt cégek romjaira épül, olyan tulajdonosok és cégvezetők jelennek meg bennük, akik korábban már adósságot hagytak hátra bedőlt vagy bedöntött cégekben.