Androidos kártevő fertőzte meg mobilok millióit

Vágólapra másolva!
Akár ötmillió okostelefont is megfertőzhettek internetes bűnözők különböző játékprogramoknak álcázott kártevőjük segítségével, amely a felhasználó adatait lopja el a készülékről.
Vágólapra másolva!

A Computerworld amerikai technológiai magazin a védelmi alkalmazásokat fejlesztő Symantec cégtől értesült az esetről, amely minden idők egyik legnagyobb szabású okostelefonos fertőzési művelete. A Counterclank nevű kártevőt tizenhárom különböző, egy létező játékhoz hasonló névvel álcázva töltötték fel a Google szoftverboltjába, ahol legalább egy hónapon át elérhetőek voltak, mivel a keresőcég csak utólagos ellenőrzést folytat az applikációk körében. A Symantec becslései szerint a tizenhárom applikációt legalább egymillió, de akár ötmillió felhasználó is gyanútlanul feltelepíhette készülékére.

A kártevő személyes információkat lop el a készülékről, többek közt elküldi készítőinek a felhasználó könyvjelzőit és megváltoztatja a készülék browserének kezdőlapját is. Bár a kártevő a Google legitim szoftverboltjában volt elérhető, a szakértők szerint feltelepítésekor egy játékhoz képest sok jogosultságot kért, ami gyanút kelthetett letöltőiben.

A Gizmodo kütyüblog értesülései szerint az androidos kártevőket az alábbi nevet viselő játékoknak álcázva terjesztették az Android Marketen:

Counter Elite Force
Counter Strike Ground Force
CounterStrike Hit Enemy
Heart Live Wallpaper
Hit Counter Terrorist
Stripper Touch girl
Balloon Game
Deal & Be Millionaire
Wild Man
Pretty women lingerie puzzle
Sexy Girls Photo Game
Sexy Girls Puzzle
Sexy Women Puzzle