Tömegeket küldenek el a komáromi Nokia-gyárból

Komárom, Nokia gyár, leépítés a komáromi Nokia gyárban
Vágólapra másolva!
Nemzetközi leépítést hajt végre a finn mobilóriás, mert ázsiai gyáraiba helyezi át az okostelefonok gyártását. A tömeges leépítésről már tavaly is lehetett tudni.
Vágólapra másolva!

Várhatóan 2300 embert küld el komáromi gyárából a Nokia - jelentette be a finn cég szerdai közleményében. A Nokia komáromi üzemében jelenleg 4400-an dolgoznak. A nemzetközi leépítések érintik még a cég mexikói és finn gyárait is, összesen 4000 főt küldenek el. A cég tervei szerint a létszámleépítések 2012 végéig, fokozatosan mennek végbe.

Az intézkedések a tavaly szeptemberben bejelentett - az okostelefonok gyártási tevékenységét felülvizsgáló - lépéseket követik, és céljuk, hogy a sokrétű globális mobilkészülék-piacon a cég versenyképességet növeljék - olvasható a Nokia közleményében. A három átszervezett gyár, köztük a komáromi is, a Nokia tervei szerint az okostelefonok "testre szabására fog fókuszálni". A készülék-összeszerelést várhatóan a Nokia ázsiai gyáraiba helyezik át, ahol a legtöbb részegység-beszállító is megtalálható - áll a közleményben.

Forrás: MTI/Földi Imre

A Nokia Markets ügyvezető alelnöke, Niklas Savander a döntés hátteréről azt mondta, hogy a készülék-összeszerelés Ázsiába helyezésével az a céljuk, hogy javítsanak a piacra kerülési idejükön. "Hiszünk abban, hogy ázsiai beszállítóinkkal szorosabban együttműködve képesek leszünk az innovációkat gyorsabban bevezetni a piacra, és ezzel végeredményben versenyképesebbé válhatunk" - tette hozzá.

A magyar kormány sajnálja a Nokia döntését, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a nehéz helyzetbe jutott dolgozók mielőbb munkahelyhez jussanak. Ennek érdekében a Nemzetgazdasági Minisztérium vezetése megállapodott Yrjö Eskolával, a Nokia komáromi gyárának igazgatójával közös munkacsoport felállításáról - közölte az NGM.

Keddi évértékelő beszédében Orbán Viktor miniszterelnök még pozitív példaként hozta fel a Nokiát, a Mercedes, a Bosch és az Audi társaságában, olyan cégként leírva őket, amelyek értéket és munkahelyeket teremtenek Magyarországon, ezért szükség van rájuk. Ezekkel szembeállította a miniszterelnök azokat a külföldi beruházókat, akik tőkéjükkel kiszorítják magyar konkurenseiket a piacról.

A Nokia 12 éve, 2000 januárjában kezdte meg komáromi gyárában a mobiltelefonok készítését. Magyarországról az európai piacokra szállítottak készülékeket. A komáromi gyárban 2006-ban készült el a 300 milliomodik telefon.

Hétfőn a Nokia egyik partnere, a Valid Technologies jelentette be, hogy dolgozóinak tizedét elküldi.