Szabadul készpénzétől az Apple

Vágólapra másolva!
A világ legértékesebb cége annyi készpénzt halmozott fel, hogy már a vezérigazgatója fölöslegesnek tartja, és inkább szétosztja. Igaz, nem a szegények részesülnek az Apple vagyonából, hanem a részvényesek.
Vágólapra másolva!

A napokban tartotta befektetői találkozóját az Apple, ami után a cég elnök-vezérigazgatója bejelentette, hogy jelentős összeget oszt szét részvényesei között - számolt be róla az amerikai Huffington Post internetes portál. Tim Cook szerint a cégnek mostanában olyan jól megy, hogy nincs szüksége annyi pénzre, mint amennyi a bankszámláján van. Az Apple a kasszájában jelenleg 98 milliárd dollár van, ebből fognak részesülni a befektetők. A vállalat azért halmozott fel ekkora összeget, mert 1995-ben a korábbi vezető, Steve Jobs befagyasztotta a részvényesek osztalékának kifizetését - mondván a cégnek minden centre szüksége van.

Az intézkedés telesen indokolt volt kilencvenes évek közepén, amikor az Apple leszállóágba került. 1997-ben még a legnagyobb riválisa, a Microsoft is Apple-részvényeket vásárolt, hogy segítsen a cégnek. Az azóta eltelt időben olyannyira megoldódtak az Apple pénzügyi problémái, hogy 153 milliárdos értékével a világ legértékesebb márkájaként tartják számon - írt róla korábban az [origo].

Bár a cupertinói cég számítógépeket gyártó részlege is rendkívül sikeres, hiszen Amerikában a MacBook termékcsalád tagjai a legkelendőbbek a piacon, mégis az iPhone az Apple legfontosabb terméket. A népszerű okostelefonból már 2007 óta 200 millió darabot adtak el, 2012-ben 37 milliót. A sikerek nem mindenkit boldogítanak, az utóbbi időben leginkább az Apple botrányaitól hangos az világsajtó. Az iPhone-okat összeszerelő gyárban tömeges öngyilkosságok történtek, egy újságíró pedig még gyerekmunkásokat is talált a kínai összerszerelőüzemben. A piacon remekül teljesítő vállalatnak maradnak problémái, amelyeket orvosolni kell.