A bankok rugalmasságát méltatja Tarlós

Vágólapra másolva!
Nagyon pozitív szerepet játszanak a bankok a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) megmentésében - mondta egy kedd reggeli interjúban Tarlós István. A főpolgármester szerint szó sincs arról, hogy az állam a cég helyett fizetne ki adósságot, a pénzügyi gondokat pedig szerinte három lépcsőben kell megoldani.
Vágólapra másolva!

A bankok a pénzvilág szigorú szabályaihoz képest váratlanul rugalmasak és konstruktívak a BKV adósságának finanszírozásának kérdésében, mindegyik pénzintézettel meg lehetett állapodni az adósságok refinanszírozásáról - mondta Tarlós István kedden az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A főpolgármester hozzátette: egy távol-keleti bank keddre ígért végleges választ arra, hogy milyen formában tud hozzájárulni a helyzet megoldásához. Úgy tűnik, hogy a bankok is nagyon pozitív szerepet játszanak a közlekedési vállalat megmentésében - fogalmazott.

Az UniCredit Bankhoz hétfőn érkezett meg 5 milliárd forint, amelyet a BKV egyik lejárt hitele után fizettek ki. Ezzel kapcsolatban Tarlós István jelezte: nem arról van szó, hogy az állam a BKV helyett valamit kifizetett. A képlet az, hogy a BKV-t tönkretették, a fővárosnak és a kormánynak együtt talpra kell állítania a céget másfél év alatt, ennek egyik lépcsője a hétfői lépés - fogalmazott. Kifejtette: a főváros pénzt ad a működésre, a kormány pedig garanciákat tesz az éppen aktuális adósságok kezelése mögé.

Tarlós szerint három lépcsőben kell a helyzetet megoldani: először a 64 milliárdos adósságot kezelni kell, majd az ez évi működést kell biztosítani, végül a hosszú távú működési koncepciót kell elfogadni. Utóbbiról a politikus azt mondta: heteken belül megoldódhat a kérdés, akkor kijelenthető lesz, hogy az állam milyen bevételi forrásokat biztosít a fővárosnak, hogy a BKV-t legyen miből finanszírozni. Elmondása szerint ezek már körvonalazódnak, de a rádióműsorban a főpolgármester nem nevezte meg őket.