Zalában lasszóval kell fogni az LMP-seket

Vágólapra másolva!
Kevés volt az idő, és rosszul időzítették a nyugdíjasoktól kedvezményt megvonó javaslatukat - az LMP kampányfőnöke szerint ezért nem sikerült összegyűjteni elegendő aláírást a párt népszavazásához. Vágó Gábor szerint a kitelepüléseken az LMP-s standokat a tapasztalatok alapján főleg nyugdíjasok keresték, és kiderült, hogy a fővárosban és Baranya megyében jól áll a párt, de például Zala megyében lasszóval kell fogni az LMP-seket.
Vágólapra másolva!

"Baranya, Csongrád és Heves megyében gyűlt össze arányaiban a legtöbb aláírás, Csongrádban például több mint tízezer" - mondta az [origo]-nak Vágó Gábor, az LMP népszavazásának kampányfőnöke, miután kiderült, hogy nem tudta összegyűjteni a népszavazási kezdeményezéshez szükséges 200 ezer aláírást. Mivel az LMP csak 160 ezer támogatót tudott szerezni négy hét alatt, a parlamentnek nem kötelező elrendelnie a népszavazást. Vágó szerint "jó hír, hogy ezek alapján ki lehet írni a népszavazást a négy kérdésben, a rossz hír viszont az, hogy ez a Fideszen múlik".

Bár a párt a következő hetekben elemzi részletesen, hogy az egyes településeken milyen arányban írták alá a párt népszavazási íveit, már előzetesen is látszik, milyen különbségek vannak a párt támogatottsában."Kiderült, hogy az országban már nincsenek teljes vakfoltok, de azért volt néhány megye, ahonnan kevesebb aláírás jött" - tette hozzá Vágó Gábor, aki rosszabbul szereplő megyék között Zala megyét említette példaként. Vágó Gábor ugyanakkor azt mondta: az első összegzés szerint minden választókerületben összegyűlt nagyjából ezer aláírás. Ez azért fontos az LMP-nek, mert az új választási törvény szerint legalább ennyi ajánlószelvényt kell összegyűjteni egy jelöltnek ahhoz, hogy felkerüljön a szavazólapra.

A nyugdíjasok voltak leglelkesebbek

"Nem a bicikliző bölcsészek, hanem a nyugdíjasok voltak a leglelkesebbek" - mondta Vágó Gábor az alapján, hogy a standoknál álló aktivisták többsége szerint az idősebbek emberek mennek oda hozzájuk a leggyakrabban, és "sokan vittek magukkal íveket, hogy maguk is gyűjtsék az aláírásokat". "Ezt erősíti az is, hogy a nyugdíjasok távol maradtak, amikor egy talán rosszul időzített javaslatunkat félreérthették" - mondta a képviselő.

Fotó: Mudra László [origo]
Március 15-én is gyűjtötte az LMP az aláírásokat

Az LMP a személyszállítási törvényhez benyújtott módosító indítványában március közepén azt javasolta, hogy a nyugdíjasoknak járó száz százalékos utazási kedvezmény kilencven százalékos legyen. Ezt az indítványt később visszavonta a párt. "A javaslatunkat félreértelmezték, sok nyugdíjas szemrehányóan jött az aktivistákhoz, hogy miért akarjuk eltörölni a nyugdíjas kedvezményt, volt, aki azzal támadott le minket, hogy a nyugdíját akarjuk elvenni" - mondta a kampányfőnök, aki szerint március közepén e javaslat miatt kerülhetett kisebb "hullámvölgybe" a párt.

Vágó Gábor elárulta, hogy a szakszereveztektől is kevesebb ív érkezett be, mint előzetesen remélték, "a bölcsődei dolgozók, illetve a mérnökök szakszervezetétől viszont váratlanul sok aláírást kaptunk".

A párt március 5-én négy kérdésben kezdte meg az országos aláírásgyűjtést: a kezdeményezéssel azt szerették volna elérni, hogy a tankötelezettség korhatára továbbra is 18 év maradjon; emeljék vissza az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát a jelenlegi kilencven napról a korábbi 260 napra; száz napnál hosszabb próbaidőt ne lehessen kikötni és a szabadság kétharmadát a munkavállaló kérésének megfelelően kelljen kiadni.