Harminc éve eltűnt gyerek ügyében bukkant nyomra a New York-i rendőrség

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vett egy embert a New York-i rendőrség annak a hatéves kisfiúnak az ügyében, aki 1979-ben tűnt el nyomtalanul a városban. Etan Patz esete annak idején új mozgalmat generált.
Vágólapra másolva!

A Pedro Hernandez nevű férfi azt állítja, hogy 33 évvel ezelőtt megfojtotta a fiút, és testét egy zsákba csavarva egy dobozba rejtette. A dobozt később otthagyta Manhattan egy pontján, de amikor pár nap múlva visszatért, már nem találta ott - írta a New York Times internetes kiadása.

A kisfiút már régen holttá nyilvánították, de testét sohasem találták meg. 1979. május 25-én tűnt el egy manhattani utcáról, útban az iskolába. Szülei aznap reggel engedték el először egyedül a buszmegálló felé vezető úton.

Hernandez abban az időben a közelben dolgozott, majd nem sokkal az eset után elköltözött Camdenbe, ahol sok rokona lakott. A rendőrség igyekszik minél több rokont meghallgatni, abban bízva, hogy a férfi beszélt nekik az állítása szerint elkövetett bűncselekményről, vagy legalább utalt rá. Egyelőre kérdés, hogy meg lehet-e erősíttetni az előadott történetét - ha nem kerül elő emberi maradvány vagy más bizonyíték, Hernandez elítélése komoly akadályokba ütközne - jegyi meg a New York Times.

Az ügyben senki ellen sem emeltek vádat, noha Etan szülei biztosak voltak benne, hogy egy szexuális bűncselekményért korábban elítélt férfi volt a bűnös, akinek barátnője a fiú bébiszittereként dolgozott a Patz családnak. Jose Antonio Ramosról 2004-ben egy polgári bíróság kimondta, hogy ő a felelős Etan Patz haláláért, de büntetőeljárás nem indult ellene. Ramos, aki jelenleg egy pennsylvaniai börtönben tölti büntetését gyermekmolesztálásért, tagadta, hogy köze lenne az eltűnéshez.

Egy hónappal ezelőtt a rendőrség és az FBI nyomozói felbontották egy ház pincéjét abban az utcában, ahol a fiút utoljára látták, egy keresőkutya ugyanis azt jelezte, hogy emberi maradványok lehetnek a helyszínen. Végül azonban semmit sem találtak.

Etan Patz volt az egyik első olyan eltűnt gyerek az Egyesült Államokban, akinek az arcképe megjelent tejesdobozok oldalára nyomtatva. Ennek célja nemcsak az volt, hogy segítsék a keresését, hanem az is, hogy általában a gyerekeltűnések jelenségére felhívják a figyelmet. A problémára specializálódott legnagyobb amerikai civil szervezet, az NCMEC elnöke, Ernie Allen szerint a Patz-eset "mozgalmat indított el". Május 25-ét 1983-ban Ronald Reagan elnök az elveszett gyerekek napjává nyilvánította.