Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ha Keszthelyre tart, ezeket ne hagyja ki!

Keszthely nevezetesség, balaton, Festetics-kastély
Vágólapra másolva!
Erotikus panoptikum, cserszegi fűszeres, gyönyörű parkok és tengerparti hangulatú bárok: Keszthelyre nemcsak a kastély és a strand miatt érdemes elutazni. Programajánló nem csak rossz időre, de akár görbe estékhez is. 
Vágólapra másolva!

Ingyen csúszda a strandon
A Városi strand teljes felújításon esett át az elmúlt években, és a tó egyik legszínvonalasabb partszakasza lett. A két játszótérnek, a röplabda-, kosár- és focipályáknak, az ingyenesen használható, melegített Balaton alakú élménymedencének köszönhetően akkor is feltalálja magát a család minden tagja, ha az idő egy kicsit hűvösebb. A vízicsúszdáért szintén nem kell fizetni - így már nem is tűnik lehúzásnak a 890 forintos felnőtt és a 630 forintos gyerek strandbelépő.

Pavilonsor és bárok
A park oldalán, egészen a strandig húzódó büfésor, ahogy sokan nevezik, a "pavcsi" kihagyhatatlan állomás. Délután a meleg ellen, este az úszás után vagy bemelegítésnek a buli előtt kötelező kör. A szokásos büfémenü mellett koktélokat, fagyit is találunk, és nyugodtan kérjük a helyi cserszegi fűszeresből a fröccsöt.
Este, amikor a strand bezár, a fedett, de oldalt nyitott bárok zsúfolt szórakozóhelyekké alakulnak, és hajnalig több különböző stílusú helyen lehet pörögni. A Bloom Bárban szombatonként már délután 4-től DJ-k keverik a zenét, egészen az éjszakai buli kezdetéig, a Shark Clubban pedig mindig van italakció. A tengerparti hangulat rengeteg embert vonz, készüljünk fel a tömegre.

Erotikus panoptikum, horror és giccs
Keszthelyen lépten-nyomon valamilyen múzeumba botlunk. A klasszikusok - a Balatoni Múzeum vagy a Georgikon Majormúzeum mellett - könnyedebb tematikájú kiállításokat is találunk. Túri Török Tibor hétféle múzeumot is létrehozott a városban, négy évtized műgyűjtői munkájának eredményeként. A háromszintes Népviseletes babamúzeumban a történelmi Magyarország viseletkultúrája látható, a 70 centiméteres babákon bemutatott öltözékek értéke egyenként akár 200 ezer forint is lehet. A felső szinten 150, különböző háztípusokat bemutató makett tekinthető meg.

A Nosztalgia- és giccsmúzeum tartalmát nehéz lenne összefoglalni. A porcelánok, képek, csicsás ajándéktárgyak, bélyegek, játékok szinte teljes összevisszaságban sorakoznak az egyik teremben, aláfestésnek Karády Katalin sanzonjai szólnak a hangszórókból. A tárgyak egy része zavarba ejtően ismerős, sok közülük 30-40 éve még a legtöbb háztartásban alapvetőnek számított. A giccshalmazban komoly gyűjteményeket is találunk, ilyen a fényképezőgép-, az írógépszekció vagy a cigarettatárca-pult. A kiállítási anyag folyamatosan bővül, egyéni felajánlásoknak, ócskapiacokon tett látogatásoknak és cseréknek köszönhetően. Így olyan viszonylag modern tárgyakat is meg lehet csodálni, mint a Barack Obama portréjával díszített övcsat.

Forrás: MTI/Varga György


Bár korhatár nincs, a Kínzómúzeumot mi egyáltalán nem ajánljuk gyerekeknek. A kiállítás a legdurvább középkori kínzási és kivégzési módokat mutatja be viaszbábukkal korabeli képillusztrációk alapján, illetve Báthory Erzsébet állítólagos, több szűzlány életét követelő fürdőzési szokásait is szemlélteti egy installáció.

A legnépszerűbb természetesen a 2010-ben megnyílt Erotikus Panoptikum. A kiállítás a reneszánsz erotikus irodalom egy-egy emlékezetesebb, néha pornófilmbe illő jelenetét illusztrálja 3D-ben, szilikonból készült bábukkal, ezenkívül az ókori India szexkultúrájából is kapunk egy kis ízelítőt. A figurák egyébként a Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak munkái. A kiállítást csak 16 éven felüliek látogathatják.

Balatoni Borok háza
Az oktatóközpontként és múzeumként működő Balatoni Borok Házának 2005 óta a Festetics kastély 16. századi pincerendszere ad otthont. Kb. 1500 palack bort tartanak itt, ebből 30-40 mindig kóstolható. Egyéni és csoportos tárlatvezetést is lehet kérni, ezenkívül tematikus borkóstolókat, tanfolyamokat is szerveznek.

Festetics-kastély
Keszthely fellendülése a Festetics családnak köszönhető. A família a 18. században lett a város kizárólagos tulajdonosa. Bár jelentősen korlátozták a polgárok városi kiváltságait, egyre több iparosnak biztosítottak megélhetést. A család legfontosabb alakja Festetics György volt, aki rengeteg energiát fektetett birtoka felvirágoztatásába. Ő alapította meg 1797-ben Európa első mezőgazdasági főiskoláját, a Georgikont, megépíttette a Balaton legnagyobb vitorláshajóját, a Phoenix gályát. A Helikon-ünnepségek alkalmával évente kétszer vendégül látta a Dunántúl neves írót és költőit.

Az "U" alaprajzú barokk kastély építése 1745-ben kezdődött. Azóta háromszor alakították át, eredetileg 34 terme volt, ma 101 helyiség található az épületben, így ez az ország negyedik legnagyobb kastélya. Festetics György kápolnával és kétemeletes könyvtári szárnnyal bővítette az épületet. A Helikon Könyvtárban több mint 90 ezer 18-19. századi kötet található. Ma az egész épület múzeum, illetve különböző kulturális események színhelye. A kastély hatalmas parkjában sétálva 400 éve ültetett fákban is gyönyörködhetünk.

Forrás: MTI/Varga György

Helikon park
A 17 hektáros park kialakítása az 1900-as évek elején kezdődött. Az évszázados fák alatt sétálni igazi felüdülést jelent a hőségben, a park közepén kettős platánsor fut, ezenkívül gesztenye, hárs, bükk, szomorúfűz, keleti tuja és közönséges mocsárciprus fordulnak elő a leggyakrabban. Itt található a város egyik jelképe, az 1921-ben épült kupolás Helikon-emlékmű, amely a Festetics család által finanszírozott Helikon-ünnepségeknek állít emléket.

Védett vadgesztenyesor
A város központjából, a Balatoni Múzeum elől induló kettős fasor kb. három kilométer hosszú, a Fenékpusztai út - Georgikon út - Kossuth út tengelyén. Több mint 380 vadgesztenyefa alkotja, egyenként 13-16 méteres magassággal. Kocsiból is szép látvány, de érdemes inkább végig sétálni.

Nevezetes házak
A barokk stílusú Goldmark-ház (Kossuth u. 22.) a sétálóutca legrégebbi épülete. Itt született Goldmark Károly, a híres zeneszerző. A 15. században már egy kúria állt itt, az árkádokkal díszített ház a 18. században nyerte el mai formáját. Sajnos csak az udvar látogatható. A Dongó ház (Sopron u. 7.) pedig 1750 körül épült, "paraszt barokk" homlokzata miatt számít különlegesnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről