Felfedezőtúrák a tihanyi Gejzírmezőhöz

balaton, Európa Diploma Tájkép, tihanyi gejzírmező, stég
Vágólapra másolva!
A Tihanyi-félsziget ismeretlen részeit fedezhetik fel az érdeklődők, ha részt vesznek a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park által szakértő kíséretével szervezett túrákon. Az augusztus 15-éig tartó kirándulások egyik célpontja a Gejzírmező lesz.
Vágólapra másolva!

Forrás: ORFK/H. Szabó Sándor

Tihanyban járva legtöbben nem merészkedünk tovább az apátságnál, ahonnan valóban gyönyörű a kilátás a Balatonra, de azért a félsziget ennél jóval több látnivalót rejt. Ezeket az ismeretlen látnivalókat szeretné megismertetni a nagyközönséggel a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park, ezért augusztus 15-éig szervezett túrákat indít a félsziget legszebb részeire.

A szerdánként 9 órától induló kiránduláson például a tihanyi Gejzírmezőt fedezhetjük fel. A túrán az érdeklődők elsétálhatnak a Hármashegyi-kúpra és az Aranyházra, amely a kiemelkedo sziklaszirteken megtelepedett sárga színű moháról kapta nevét. A napsugarak hatására a növényzet ugyanis aranyló színben tündökölt. A sziklaszirtek a vulkanikus tevékenység hatására emelkedtek ki, melyeket a hőforrások hoztak létre.

A Szarkádi-erdő és a Belső-tó között elterülő gejzírmező mintegy hárommillió évvel ezelőtt, a földtörténeti negyedidőszakban keletkezett. A bazaltvulkánosságot követő vulkáni utóműködés során forró víz áramlott az egykori felszínre. A hévforrások - hasonlóan a jelenleg Izlandon működőkhöz - időszakos gejzír formájában törtek fel. A forró vízből és a meleg vizű tavakból meszes, kovasavas iszapok csapódtak ki, melyek fokozatosan szilárd kőzetté alakultak. A gejzír működésétől, valamint a víz- és kéregmozgásoktól függően a gejzirit tömeges, lemezes, gyűrt formában szilárdult meg, 100-150 kisebb-nagyobb gejzírkúpot hozva létre. Közülük ma már csak mintegy 50 db látható.
A 2 órás kirándulás végpontja a szintén csodálatos Belső-tó, ahol a résztvevők megismerkedhetnek a tó élővilágával. A kirándulásokra a túra előtti napon 15 óráig kell bejelentkezni, a részvételi díj felnőtteknek 850, gyerekeknek 400 forint.

Forrás: MTI/Nagy Zoltán