Nőuralom a televízióban

Vágólapra másolva!
Manapság már nemcsak családi drámákban és tinisorozatokban találkozhatunk meghatározó női szereplőkkel, vígjátékok és akciósorozatok is egyre gyakrabban indulnak női főhőssel. Az utóbbi években számos karakteres és vagány csaj tűnt fel olyan szériákban, mint a Kettős ügynök, a Nikita, a Csajok vagy Az alelnök.
Vágólapra másolva!

Ha átnézzük az idei Emmy-jelöltek listáját, arra figyelhetünk fel, hogy a komikus színésznők kategóriájában a szokásos hat helyett hét jelölt van. Bár az Emmy szabályzata megengedi, hogy holtverseny esetén bővítsék a jelöltek körét, nehéz elhinni, hogy a körülbelül 15 ezer szavazó közül két színésznőre pontosan ugyanannyian voksoltak - így talán ez is inkább a nők előretörését jelzi.

Forrás: hbo.hu

A Csajok főszereplői

A jelöltek között van az eddig jobbára ismeretlen Lena Dunham is, aki az HBO-n futó Csajok című sorozattal robbant be a köztudatba - amelynek ráadásul nemcsak főszereplője, de készítője (írója, rendezője és producere) is. A széria négy fiatal lányról szól, akik napjaink New Yorkjában próbálják megtalálni önmagukat, de szerencsére nagyon messze vannak azoktól a műanyag és sokszor idegesítő nőktől, akiket a Szex és New York-ban láttunk: a Csajok hősei igazi csajok igazi problémákkal - a Dunham által alakított Hannah például kicsit túlsúlyos, tele van tetoválással, és mindent kimond kertelés nélkül.

Az új sorozatok főszereplői közül Zooey Deschanel és az Emmyt korábban már kétszer megnyerő Julia Louis-Dreyfus van még versenyben: előbbi a New Girl-ben három pasival osztja meg a lakását, utóbbi pedig Az alelnök címszereplője, aki a Fehér Házban keveredik számos humoros helyzetbe. A másik négy jelölt Melissa McCarthy (Mike és Molly), Edie Falco (Jackie nővér), Amy Poehler (Városfejlesztési osztály) és Tina Fey (A stúdió), akikről elmondható, hogy igen színes karaktert jelenítenek meg.

HBO

Julia Louis-Dreyfus mint alelnök

Az Emmyre három kategóriában jelölték a 2 Broke Girls-t is, amely szintén ékes példája a női karakterek megerősödésének: két fiatal lányról szól, akik együtt dolgoznak egy brooklyni étkezdében, miközben legnagyobb vágyuk az, hogy saját üzletet nyissanak. A nézettséget tekintve a sorozat a 2011/2012-es évad nagy sikere volt, nyitó epizódjára több mint 19 millióan voltak kíváncsiak, ilyenre - vígjátéksorozatok premierjeit nézve - 2001 óta nem volt példa. Ehhez azért kellett az is, hogy a szériát a Két pasi - meg egy kicsi első olyan része vezesse fel, amelyben már nem szerepelt Charlie Sheen, de az eredmény akkor is szép.

Az akciókban sem maradnak alul a nők

A Lost, A rejtély és még számos sikeres sorozat atyja, J. J. Abrams a kilencvenes évek végén még egy Felicity című szériát futtatott, amelynek főszereplője éppen a főiskolai élettel ismerkedik. Az író-producer akkoriban tett egy érdekes kijelentést: "A legnagyszerűbb az lenne, ha Felicityt felvennék a CIA-hoz. Akkor titkos küldetéseken kellene részt vennie, és úgy élné ezt az életet, hogy arról egy szót sem mondhat a barátjának". Az ötletet továbbszőve született meg Sydney Bristow karaktere, akiről az Alias szól - a női ügynök akkor még újításnak számított, de mára eljutottunk odáig, hogy a nők az akciósorozatokban sem maradnak el férfitársaiktól.

Forrás: usanetwork.com

Piper Perabo a Kettős ügynök-ben

Az Egyesült Államokban három sorozat is fut, amelynek középpontjában női titkosügynök áll: a Kettős ügynök, a Nikita és a Homeland. Előbbi széria alkotói, Matt Corman és Chris Ord a Slate magazinnak megjegyezték, a férfi kémek - mint James Bond - általában hidegszívűek és manipulatívak, egy hasonló tevékenységet végző női főhős viszont megengedi, hogy érzelmeket is bevonjanak a sztoriba - a Kettős ügynök-nek például fontos mellékszála a központi karakter családi élete, testvéréhez való viszonya is.

Az érző női akcióhősök sorát gazdagítja Maria Bello karaktere, Jane Timoney is, aki a New York-i nyomozók-ban küzd a bűnözőkkel; valamint Carrie Wells (Poppy Montgomery), aki a Felejthetetlen különleges képességű rendőrnője. Ezenkívül is számos példát sorolhatnánk még, hisz manapság a férfi főhőssel dolgozó akció- és krimisorozatokban is sűrűn megjelenik egy-egy karakteres nő - kijelenthetjük tehát, hogy közel járunk a nőuralomhoz, a tévében legalábbis biztosan.