Nem tudta, hogy Bin Ladent vették célba

Vágólapra másolva!
A CIA-t az al-Kaida vezéréhez elvezető orvost nem kímélte a börtönben a pakisztáni hírszerzés. Sakil Afridi most először adott interjút.
Vágólapra másolva!

Rejtélyes körülmények között, egy pakisztáni börtönből adott interjút a Fox News-nak az a pakisztáni orvos, aki Oszama bin Laden nyomára vezette az amerikaiakat. Sakil Afridi jelenleg egy pesavári börtönben van, a terroristavezér meggyilkolása után ugyanis elfogta a pakisztáni hírszerzés. Májusban 33 év börtönbüntetésre ítélték. A hivatalos indoklás szerint azért, mert fegyveres csoportot támogatott, az amerikai sajtó szerint viszont így büntették amiatt, hogy segítette a CIA-t.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadások évfordulójának az előestéjén sugárzott interjúban a pakisztáni orvos azt állította: nem tudott arról, hogy a CIA Bin Ladent vette célba, de azzal tisztában volt, hogy az épületben, ahol végül megtalálták az al-Kaida vezetőjét, több terrorista is rejtőzködött. A Bin Laden elleni katonai akció után a CIA azt tanácsolta neki, hogy meneküljön Afganisztánba, de ő nem merte átlépni a határt, és nem is érezte úgy, hogy köze lett volna a terroristavezér megöléséhez. Húsz nappal később mégis letartóztatták.

Sakil Afridi azt állította, hogy nyolc hónapig bekötött szemmel és megbilincselve tartották fogva, és térden állva kellett ennie, mint egy kutyának. Kihallgatása során elektromos sokkolóval és égő cigarettával kínozták.

Oszama bin Laden meggyilkolása feszültséget okozott az amerikai-pakisztáni kapcsolatokban. A pakisztáni kormányt pedig kínosan érintette, hogy kiderült: az al-Kaida vezetője az országban bujkált. Iszlámábád ugyanakkor úgy vélte, hogy a titkos katonai akcióval az Egyesült Államok megsértette a szuverenitását.