Újra nagykövetséget nyit Irakban Magyarország

Vágólapra másolva!
Októberben újra megnyitják a bagdadi magyar nagykövetséget Irakban - jelentette az Al-Shorfa iraki hírügynökség. A Külügyminisztérium az [origo]-nak is megerősítette a visszatérést Irakba, ahol rezidens nagy követ is dolgozni fog hamarosan
Vágólapra másolva!

Magyarország újra megnyitja iraki nagykövetségét Bagdadban - jelentette be csütörtökön az iraki kormány egyik tanácsadója az Al-Shorfa iraki hírügynökség beszámolója szerint. A hírügynökség Ali al-Múszavit, az iraki kormány médiaügyi tanácsadóját idézte, aki szerint a magyar nagykövetség újranyitása hatalmas lehetőségeket rejt.

"A magyar külügyminiszter a következő hónap elején Irakba látogat, hogy megnyissa országa nagykövetségét Bagdadban, és teljes mértékben visszaállítsa a kapcsolatokat a két ország között" - idézte a tanácsadót a hírügynökség. Al-Múszavi szerint a diplomáciai kapcsolatok felújítása "hatalmas gazdasági és kereskedelmi együttműködések lehetőségét nyitja meg az elkövetkező időszakban".

Magyarország 2003 közepén zárta be a bagdadi nagykövetséget, miután az iraki háború miatt teljesen megváltozott az ország helyzete. Az [origo]-nak Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium Sajtó Főosztályának vezetője is megerősítette, hogy a közeljövőben újranyitják a nagykövetséget, ahová rezidens nagykövet akkreditálását is tervezik. Hogy pontosan mikor nyit a követség, és hogy valóban ott lesz-e rajta Martonyi János külügyminiszter, azt egyelőre nem tudták kommentálni.