Kitermelésben erős volt az ausztrál bányaóriás

Vágólapra másolva!
Növekvő réz- és vasérckitermelésről számolt be a BHP Biliton. Az éves teljesítményt tekintve továbbra is jelentős növekedésre számítanak annak ellenére, hogy a csökkenő árupiaci árfolyamjegyzések miatt a közelmúltban több bányában is leállították a termelést. 
Vágólapra másolva!

Egy százalékot növekedett éves alapon a BHP Billiton vasérckitermelése a szeptemberben befejeződött negyedév során. A bejelentés teljes mértékben összhangban volt az elemzői várakozással, így nem okozott meglepetést. A versenytárs Rio Tinto a tegnapi nap során számolt be arról, hogy 6 százalékkal növelte kitermelését.

A BHP augusztusban jelentette be, hogy az ércek árának csökkenése miatt nem kezd most újabb projektekbe, bár a jelenleg futókat a terveknek megfelelően folytatja. A kínai Tianjin kikötői vasérc jegyzése 36 százalékot esett éves alapon és jelenleg 112 dolláron áll. Ez egyrészt nyomást helyez a bányatársaságok bevételére, másrészt viszont növeli a kínai importot. A Goldman Sachs elemzői azonban pozitívan látják a vasérc árára ható tényezők rövid távú kilátásait, és főleg a drága kínai kitermelés miatt úgy vélik, tovább emelkedhet a jegyzés az utóbbi hetekben tapasztalt irányt folytatva. Ennek pozitív hatása a következő negydéves számokon látszódhat majd.

Kínai import vasércár

Forrás: [origo]

Jó hír, hogy egy tervezett leállás ellenére is erőteljes maradt a bányatársaság nyugat ausztrál vasérckitermelése a negyedévben. A cég továbbra is arra számít, hogy az éves kitermelés 5 százalékkal bővülhet.

A rézkitermelés 24 százalékkal növekedett, bár még így is elmaradt a cég az elemzői várakozásoktól. A növekedés oka az volt, hogy a chile-i kitermelésük érctartalma magasabb lett és ennek a pozitív hatása érvényesült a termelési adatokban. Az év egészére nézve 20 százalékos bővüléssel lehet számolni a BHP előrejelzése szerint.

A BHP széntermelése 4 százalékkal esett a szeptembert megelőző 3 hónap során és korábban már beszámoltak arról, hogy az egyik ausztrál bányáját bezárja a cég és elbocsát 297 alkalmazottat a csökkenő árakra reagálva.

BHP Billiton (London)
Forrás: [origo]