Káprázatos mikrofotók a Nikon idei versenyén

vér-agy gát
Vágólapra másolva!
Újszülött pók, rovarszem keresztmetszete és denevérembrió is szerepel a Nikon által szervezett Small World mikrofotográfiás verseny díjazottai között. Nézze meg első húsz helyezett lenyűgöző fotóit!
Vágólapra másolva!

A 98 díjazott kép között négy magyar alkotás is szerepel. Karlócai Zita epilepsziás egér agyában lévő gliasejteket fényképezett le, Zséli Györgyi pedig rágótetveket örökített meg. A két kutató az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének munkatársa. A másik két kép - Rahmé Nikola rovarfotói - itt és itt tekinthető meg.

A Nikon cég 1974 óta rendezi meg évente a nemzetközi Small World fotóversenyét. A különféle fénymikroszkópos eljárásokkal készült fotók a laikusok számára is szemet gyönyörködtetők. A mikrofotográfia a dokumentáció egyik módszere, amelynek nagy jelentősége van a tudományban vagy az iparban. A jó mikrofotók azonban egyúttal műalkotások is, amelyek kompozíciója, színvilága és tartalma továbbmutat az egyszerű dokumentációs fölhasználáson, és a nem szakemberek számára is esztétikai élményt nyújt.

Karlócai Rita
Karlócai Rita: Gliasejtek epilepsziás egér agyában (150x-es nagyítás). A képre kattintva galéria nyílik!

Ezt ismerték fel a Nikon szakemberei, amikor 38 évvel ezelőtt meghirdették első Small World fotópályázatukat. Az évente megrendezett versenyre a legkülönfélébb fénymikroszkópos eljárásokkal készített képeket lehet beküldeni a világ bármely országából. Ezek közül a zsűri a képek eredetisége, információtartalma, technikai tökéletessége és a fotók által gyakorolt vizuális hatás alapján választja ki a legjobb fényképeket.

Zséli Györgyi
Zséli Györgyi: Rágótetű (Colpocephalum platystomus) 10x-es nagyításban. A képre kattintva galéria nyílik!

Az első helyezést Jennifer Peters és Michael Taylor, az amerikai St. Jude-i Gyerekkórház orvosai érdemelték ki az élő zebrahal embrióban lefényképezett vér-agy gátat ábrázoló fotóval, amely 19 további fotóval a galériánkban látható.