Még mindig a tűzzel játszik a kormány

Vágólapra másolva!
Rendkívül kockázatos stratégiát folytat a kormány az IMF megállapodás halogatásával, de akár össze is jöhet, mindezzel együtt túlzóan optimista ábrándokat kerget a reformok nyomán visszatérő gazdasági növekedésről. Nagyjából így lehet összefoglalni a Nomura élménybeszámolóját, amelyben a Cséfalvay Zoltánnal folytatott londoni háttérbeszélgetés tanulságait összegzi az bankház elemzője.
Vágólapra másolva!

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára tegnap Londonban háttérbeszélgetésen tájékoztatta a jelenlévő elemzőket a magyar gazdasági helyzetről és stratégiáról. A Nomura elemzője a beszélgetés után részletes összefoglalóban ecseteli, hogy mi hangzott el, és milyen benyomásokkal távozott a beszélgetésről.

A beszámoló több szempontból is érdekes, hiszen egyfelől közvetlen képet fest arról, hogy hogyan kommunikál a kormány a nagy nyilvánosság kizárása nélkül, pénzügyi-befektetői közönség számára, másfelől pedig bepillantást nyerhetünk abba is, hogy a magyar tőkepiacok szempontjából meghatározó külföldi befektetőkre milyen hatást gyakorol a kormány stratégiája.

Stabilitás és a kohéziós források kellenek

A beszélgetés alapján a kormány megingathatatlanul elkötelezettnek tűni a pénzügyi stabilitás és az államapparátus csökkentése mellett - írja a Nomura. A kormány kész ezen felül megtenni bármit, hogy elkerülje a túlzottdeficit-eljárás jelentette negatív következményeket, még akkor is, ha nem ért egyet az Európai Bizottság véleményével az egyes lépések megvalósítása terén.

A közelmúltban bemutatott, második kiigazító csomag Cséfalvay szerint szándékosan adófókuszú volt, és nem strukturális átalakításokra koncentrál, hogy a Bizottság "könnyebben számolhasson" vele. A kormány reméli, hogy a magyar eszközök terén látható kedvező piaci hangulat a javuló költségvetési és folyó fizetési mérleg pozíciónknak szól, és nem szimplán a nemzetközi piacok felpattanása miatti átmeneti enyhülés. "Úgy véljük, csak kisebb részben az" - teszi hozzá a Nomura beszámolója.

Kézben akarja tartani a gyeplőt a kormány

A kormány nagyon határozottan keresztül szeretné vinni a reformjait, de a korábbiakkal ellentétben egyértelműen elzárkózik attól, hogy a lehetséges növekedési hatásokról beszéljen, vagy konkrét számokat társítson a középtávú növekedési kilátásokhoz. A Nomura szerint ez annak a jele, hogy a kormány lassan felismeri, hogy hiába jó a reformintézkedések egy része, a beruházások visszavetése miatt erőteljes negatív hatást gyakorol a növekedési potenciálunkra.

Az IMF megállapodással kapcsolatban nem hangzott el új információ. A kormány továbbra is meg szeretne egyezni, de nem fogja ténylegesen is lehívni a hitelt, csak a forrásszerzés költségeinek leszorítása miatt van rá szükség. Továbbra sem szándékozik a kormány devizakötvényt kibocsátani a megállapodás előtt.

Mindemellett vannak bizonyos "piros vonalak", amiket nem lehet átlépni, ilyen például a nyugdíjak és a vagyonadó kérdése, másfelől pedig a kormány egyértelműen szeretne a reformok irányítója maradni, nem adja át ezt a szerepet az IMF-nek vagy a piacnak. Egyébként szinte az összes jelentős reformtervét bemutatta már a kormány, és a konszolidáció ideje következik a 2014-es választásokig, amikor a remények szerint a reformok már kezdik éreztetni kedvező hatásukat - mondta el Cséfalvay az elemzőknek.

Már nem is unortodox

Az is kiderült a beszélgetésen, hogy a kormány határozottan elutasítja az unortodox jelzőt a pénzügyi tranzakciós adó kapcsán, hiszen az eurózóna tíz tagállamában is hasonló adó bevezetése zajlik. A kormány úgy gondolja, hogy a magyar változat kevésbé káros a növekedésre és a beruházásokra nézve. A Nomura szerint ugyanakkor az unortodox jelző sokkal inkább annak szól, hogy a kormány a hitelesség és a növekedés rombolásán keresztül épp a fent megnevezett céljai ellen cselekszik. Hasonlóképpen a kormány kitart amellett, hogy Magyarország volt az első ország, amely felismerte a bankszektor adóztatásának szükségességét, amit több ország is követett, így ez sem tekinthető unortodox lépésnek.

A kormány egyre inkább szükségesnek tartja az állami tulajdonú bankok szerepvállalását, mivel a külföldi tulajdonú pénzintézetek tovább folytatják a hitelezés leépítését. Ennek megfelelően egyre erősödik majd a hitelezés az MFB hátterű bankokon keresztül. "Azt nyilvánosan nem teszik hozzá, hogy a hitelezés leépítését jelentős részben éppen a kormány politikája erősíti, és ezért van szükség állami szerepvállalásra" - emeli ki az elemző szubjektív megjegyzésében.

Cséfalvay Zoltán a háttérbeszélgetésen határozottan elzárkózott attól, hogy bármilyen módon kommentálja a jegybank helyzetét, illetve a jövőbeli elnök személye körüli kérdéseket. "Ezt úgy is értelmezhetjük, hogy a kormány nem szeretne biztosítékot adni arra, hogy nem változtatja meg az MNB szerepét drasztikusan a 2013 tavaszi elnökcsere után, ezért továbbra is úgy véljük, a kormány igenis erősíteni szeretné a jegybank szerepvállalását az új elnök alatt." - zárja rövidre a kérdést a Nomura elemzője.

Bejöhet, de nagyon kockázatos

A kormány egyelőre túlságosan töredezettnek látja az ellenzéki erőket ahhoz, hogy igazi fenyegetést jelentsenek a kormányerőkre a 2014-es választások során, és különösen kevés az esélye, hogy az ellenzék képes lenne egyetlen világosan megfogalmazott gazdaság- és költségvetési politikában megegyezni - tér ki a beszámoló a politikai vetületekre is.

"Összességében a kormány stratégiája továbbra is tűzoltás jellegű deficitcsökkentés a részben saját maga által teremtett zéró növekedés közepette. Eközben továbbra is kijátssza az IMF-kártyát, hogy stabilitást kölcsönözzön a piacoknak, amíg a reformok nyomán végre visszatérhet a növekedés a 2014-es választások környékén." - foglalja össze az elemzés a beszélgetés tanulságait a Nomura.

Az elemző szerint ez továbbra is rendkívül kockázatos stratégia, de ha nem jön a finanszírozást ellehetetlenítő összeomlás a piacokon, akkor akár működhet is az elkövetkező fél évben. Mindezzel együtt a Nomura kétli, hogy 2014-es választások idejére bármilyen értelmezhető növekedést lássunk, de egy erőteljes populista kampány az MNB által generált hitelexpanzióval és a távolról sem egységes ellenzéki fellépéssel meghozhatja az újraválasztást a jelenlegi kormányerő számára.