Jön a Wachowski testvérek gigantikus agymenése

Vágólapra másolva!
A Wachowski testvérek és Tom Tykwer közös gigaprojektje, a Felhőatlasz sok év próbálkozás után végre megszületett. Ha szeretnéd premier előtt látni, játssz velünk, hogy jegyet nyerhess az [origo] filmklub vetítésére.
Vágólapra másolva!

A Wachowski testvérek Tom Tykwerrel hármasban nagyot vállaltak: David Mitchell 2004-es sikerregényéből, a megfilmesíthetetlennek tartott Felhőatlasz-ból csináltak filmet. A regény hat különböző helyszínen (köztük egy csendes-óceáni szigeten, Koreában és Kaliforniában) és időben (a 19. századtól kezdve a távoli jövőig) játszódik, és a közepéig előre halad az időben, onnantól kezdve pedig visszafelé, de a filmesek úgy döntöttek, ez így követhetetlen lenne, úgyhogy a film időbeli struktúrája valamivel egyszerűbb.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Az epizodikus szerkezetet viszont megtartották, összecsődítettek egy halom sztárt, és mindenkire osztottak öt-hat szerepet. A főszereplők közt találjuk Tom Hankst, Halle Berryt, Hugh Grantet, Hugo Weavinget, Jim Broadbentet, Ben Whishaw-t és Susan Sarandont is. Az alkotók a szerepek kiosztásánál bátran keverték a nemeket és az etnikumokat: Sarandon például egy pocakos indián férfit is megformál a filmben, Grant pedig egy tetovált törzsfőnököt is eljátszik.

Wachowskiék a csaknem háromórás filmre szokatlansága miatt nagyon nehezen találtak finanszírozókat, éveken keresztül dolgoztak a megvalósításán, és a kb. 100 milliós költségvetés egy részét végül abból fedezték, hogy jelzálogot vettek fel a házaikra. Tom Hanks sokat segített nekik abban, hogy létrejöhetett a javarészt Berlinben forgatott film, mert nem zavartatta magát attól, hogy nem volt meg a teljes büdzsé. Ahogy Lana Wachowski elmesélte: "minden alkalommal Tom Hanks volt az első, aki azt mondta, hogy 'oké, akkor felszállok a repülőre'. És akkor mindenki más is azt mondta, hogy 'ha Tom felszállt a repülőre, akkor mi is megyünk'. És mindenki eljött Berlinbe."

* * *

Nyereményjátékunk lezárult, a helyes megfejtés az A) válasz volt:

Hugo Weaving ötödik alkalommal dolgozott együtt nagyjátékfilmen a Wachowski testvérekkel a Felhőatlasz-ban.

Gratulálunk minden helyes megfejtést beküldőnek! A következő szerencsés olvasóinkat szeretettel várjuk mozipartnerükkel együtt november 21-én szerdán 20 órára a Cinema City Allee mozi 3-as termébe (1117 Budapest, Október Huszonharmadika utca 8-10.)

Abay-Nemes Zsuzsi, Bába Miklós, Bakos Helga, Barta Bence, Bartha Kristóf, Beraxa Ádám, Beregi Péter, Bojtár Tibor, Borsody János, Bősze Éva, Brém Miklós, Czuppon Lilla, Csiró, Csoknyai Kristóf, Csollák Dezső, Dani Áron, Deme Rolf, Élő Brigitta, Franczia Ágnes, Frank Gina, Futó Orsolya, Fülöp Éva, Garai Zsuzsanna, Garas Sándor, Gulyás Andrea, Gyöngyösi Márton, Hámori Betti, Hangya Andrea, Hangyál Katalin, Havelda Balázs, Heiczman Viktor, Holevasz Kosztasz, Isó Gergely, Jó-Dobronya Gyula, Jónás Mónika, Kanyári Eszter, Karácsony Ágota, Kaszás János, Kenyó Ildikó, Kern István, Kiss Ádám, Kiss Péter, Kóczián Józsefné, Kósa Lajos, Kovács István, Kuizs Lilla, Kulcsár Zsolt, Linus Schellin, Litkei Ágnes, Majoros Szilvia, Mihályi András, Molnár Manda, Nádudvari Zoltán, Nagy Boglárka, Nagy Lajos, Nagy Orsolya, Novai György, Novák Judit, Paizs Györgyi, Pille Anikó, Rácmolnár Milán, Schmidt Gabriella, Sipos Réka, Sütő Zoltán, Szabó Zoltán, Szabó Zsuzsanna, Szalmasági Rita, Szikora Gábor, Szikszai Anna, Szilárd Miklós, Szilicsány Nóri, Takács Zalán, Tállai Mónika, Tanka Eszter, Tokai Zita, Tóth Orsolya, Tóth Zoltán, Török Noémi, Tuka Boglárka, Varga Gábor, Veres Kata, Wittman Ernő, Wittner Balázs, Zahuczky Zita, Zalai Viktória, Zámbó Ildikó, Zelei Melinda

Amennyiben nem látod a nevedet a fenti listában, ne szomorkodj, még rengeteg alkalmad lesz az ingyen mozizásra!