Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka két újabb elsőséggel zárt Szingapúrban, így 39 arannyal, 8 ezüsttel és 6 bronzzal fölényesen megnyerte az úszók rövidpályás Világkupa-sorozatát. Az összességében 170 ezer dollárt érő sikert Kiss László szövetségi kapitány páratlan teljesítményként értékelte, de az olimpiai szereplés miatt felemás érzései vannak.

A bajai világbajnok a befejező napon megnyerte a 400 méter vegyest (4:27.96 p), aztán a 200 méter pillangót (2:05.85) is, majd a 400 méter gyors hetedik helye (4:13.67) után 100 vegyesen harmadikként zárt (59.97 mp).

Hosszú összesen 53 érmet nyert az idei Világkupán, 39 arany, 8 ezüst és 6 bronz a mérlege. A sorozat egészében 70 ezer dollárt keresett, ehhez párosul a Vk-sorozat legjobb úszójának járó 100 ezer dollár.

A szingapúri Vk-verseny másik magyar résztvevője, Jakabos Zsuzsanna vasárnap mindhárom éremből egyet nyert, előbb Hosszú mögött második lett 400 vegyesen (4:28.31), aztán harmadik 200 pillangón (2:07.44), végül barátnőjét megelőzve győzött 100 vegyesen (59.73).

Kiss László szövetségi kapitány kettős érzésekkel értékelte a magyarok sikereit. "Le a kalappal előttük, amiért és ahogyan végigversenyezték a több hetes Világkupa-sorozatot, és bizakodom, hogy jól fognak úszni a november végi Európa-bajnokságon és a decemberi világbajnokságon is. Ugyanakkor bosszankodom, amiért most teljesítenek ennyire jól, s nem az olimpián, ahol bizony szerepelhettek volna jobban is."

A szakember úgy fogalmazott, ha Hosszú hamarabb hazajön Amerikából az olimpia előtt, biztos, hogy jobb eredményt ért volna el Londonban. "Ugyanakkor amit a mostani Vk-n produkált, az páratlan, hiszen összesen több, mint száz alkalommal indult a különböző számok selejtezőit és döntőit tekintve, s több mint félszáz érmet nyert. Szóval nem kell irigyelni őt, s a pénzéért is keményen megdolgozott."

Kiss Gyurta Dánielre is kitért, aki a 200 méter mell döntőjét a világ idei legjobb idejével nyerte a bécsújhelyi nemzetközi viadalon. "Dani munkából úszta magát a világranglista élére, s bár ő az Eb-n nem indul, a vb-re kiélezett formában utazhat majd el."