Vágólapra másolva!
Korábban mindössze egyetlen meccset irányított vezetőedzőként Steve Clarke, mégis a West Brom történetének legjobb rajtjával büszkélkedhet 11 kör után a Premier League-ben. Bár Gera Zoltán csak hatszor volt kezdő, nem sok társának van stabilabb helye a csapatban, Clarke ugyanis folyamatosan változó összeállításban és háromféle taktikával érte el a sikereket. Hogy Gera főszerepben lehet a folytatásban, azt az edző korábbi dicsérete mellett az is jelzi, hogy Clarke eddig három poszton is sikerrel vetette be.

A Wigan ellen megszerezte első idegenbeli győzelmét ebben a szezonban a West Bromwich Albion, és így 11 forduló után az ötödik helyen áll, ráadásul ugyanannyi pontja van, mint a negyedik Evertonnak. A WBA még sohasem rajtolt ilyen jól a Premier League-ben, és ebben nagy szerepe van Gera Zoltánnak is, aki a legutóbbi meccsen csak kispados volt annak ellenére, hogy pár nappal korábban edzője, Steve Clarke kihagyhatatlannak nevezte.

Egy Mourinho-tanítvány lepte meg a PL-t

A magyar klasszis az előző idényben súlyos térdsérülése miatt mindössze három bajnokin lépett pályára. A nyáron Steve Clarke személyében új edző került a klubhoz, aki korábban jobbára asszisztens volt, dolgozott Ruud Gullit, José Mourinho, Gianfranco Zola és Kenny Dalglish mellett is.

Vezetőedzőként mindössze egyetlen mérkőzést kapott, még 1999-ben, amikor Ruud Gullit távozását követően ideiglenesen ő vette át a Newcastle-t - a csapat pedig 5-1-re kikapott a Manchester Unitedtől. Szakmai tudását azonban nagyra tartották Angliában, Mourinho például azt nyilatkozta róla pár éve: "Intelligens, és mindig fejlődni akar, rendkívül nyitott az együttműködésre, ráadásul jó a viszonya a játékosokkal, tudja, hogyan kezelje őket. Azt hiszem, sokkal, sokkal jobb edző, mint néhányan, akik jelenleg az angol élvonalban dolgoznak."

Forrás: AFP/Adrian Dennis
Gera eddig minden poszton megoldotta a feladatait Clarke csapatában

Clarke újító elképzelése már rögtön az első tétmeccsen megmutatkozott. Míg az előző idényben, Roy Hodgson irányítása alatt a WBA egy rendkívül merev 4-4-2-ben futballozott, addig most 4-3-3-as szisztémában lépett pályára, és le is győzte az esélyesebbnek tartott Liverpoolt.

A sikerben nagy szerepe volt Gerának is, aki bődületes bombagóllal járult hozzá a diadalhoz. Ennek ellenére a következő három találkozón nem lépett pályára, hogy utána háromszor megint kezdő legyen. A Queens Park Rangers ellen ismét gólt szerzett, ám a következő meccsen újfent a kispadon ült, majd megint visszakerült a kezdők közé két találkozóra. Ezután jött a mostani, Wigan elleni, ahol megint csak csere volt.

Clarke csapatában csak a változás a biztos

Gera tehát tizenegy mérkőzésből hatszor volt kezdő, és összesen 534 percet töltött a pályán, aminél csak heten játszottak többet a keretből. Clarke-nál csak nagyon kevesen mondhatják el magukról, hogy valóban kihagyhatatlanok, az előző meccsen duplázó Peter Odemwingie például két gólja ellenére is a kispadra szorult a Wigan ellen. A szakember ráadásul a megszokott taktikán is változtatott, a klub a Liverpool elleni meccset követően mindegyik találkozón 4-2-3-1-es felállásban futballozott, a Wigan ellen azonban némileg váratlanul megint 4-4-2 volt a szisztéma.

A rugalmasság nem csak a taktika változtatásán, hanem az összeállításon is érződik, és ebből a szempontból Gera jó helyzetben van, ugyanis, amint Clarke is elismerte, több poszton is bevethető. Az első fordulóban a Liverpool ellen balszélső volt, majd három alkalommal jobb oldali középpályás, kétszer pedig irányítóként lépett pályára.

Forrás: AFP/Ian Kington
Clarke-ról Mourinho is elismerően nyilatkozott

Az irányító posztján James Morrison az első számú választás, azonban a skót (aki nemrégiben hosszabbította meg szerződését 2016-ig) a Newcastle ellen hátrébb lépett egy sorral, hogy pótolja az eltiltott Claudio Yacobot, a Southampton ellen pedig sérülése miatt nem játszhatott, így mindkétszer Gera szerepelt a helyén.

Ezzel együtt Gerának a legtöbb esélye a kezdő tizenegybe kerülésre alighanem az eredeti, a magyar válogatottban is betöltött posztján, vagyis jobb oldali középpályásként van, főleg, ha a WBA visszatér a 4-2-3-1-es játékrendszerhez. A keretben ugyanis egyetlen másik játékos sincsen, akinek ez lenne az elsődleges pozíciója.

A legtöbbször a nigériai Odemwingie játszott a jobb szélen, de ő inkább csatár, a mezőnymunkája valamivel gyengébb. Gerához hasonlóan ő is tud játszani a bal szélen is, és ha mindketten ott vannak a kezdő tizenegyben, a csapat támadójátéka akkor a leghatékonyabb. Két olyan meccs volt, ahol ez volt a helyzet, és a WBA csak ezen a két összecsapáson tudott három gólt szerezni.

www.globalsoccerapp.com