Vágólapra másolva!
Az elemző aki öt héttel az Apple árfolyamának összeomlása előtt eladásra javasolta az amerikai technológiai óriás részvényeit, most azt mondja ugyan ez a trend várható a Google esetében is, ami újabb és újabb történelmi csúcsokra ugrott az elmúlt időszakban.
Vágólapra másolva!

Laurence Isaac Balter azzal vált ismerté, hogy még augusztusban az Apple részvényeinek túlértékeltségéről írt, és eladást javasolt, öt héttel az előtt, hogy az árfolyam rekordmagasságokból óriásit esett. Balter most azt mondja, hogy ugyanez várható a Google esetében is.

Amikor az 1000 dolláros célárakat halljuk, és mindenki a hatalmas potenciális emelkedésről beszél, Balter a Google részvényre vonatkozó célárát a korábbi 670 dollárról csak kis mértékben 700 dollárra emelte, ami szerinte megfelelően kifejezi a társaság EPS növekedését. Azonban ez a 700 dolláros árfolyam is 16 százalékkal alacsonyabb, mint a jelenlegi 835 dolláros szint körüli érték.

A társasággal kapcsolatban nagy horderejű hír nem látott napvilágot az utóbbi időben, egyedül arról jelentek meg értesülések, hogy a Google is saját üzletek nyitását tervezi, folytatva az Apple és a Microsoft példáját. Az árfolyam emelkedés hátterében az lehet, hogy a Google tavaly - különösen a negyedik negyedévben - nagyon jó eredményt produkált. Az árbevétel döntő többségét (84 százalékát) adó hirdetések bevétele közel 20 százalékkal emelkedett éves összevetésben.

Balter előrejelzése meglehetősen ijesztőnek tűnik. Visszatekintő P/E alapon a Google a tízedik legdrágább részvény az S&P 100 között 24,6-os értékkel, míg P/BV alapon a 31-ik legdrágább. A PEG ráta alapján - ami már a cég növekedését is tartalmazza - is prémiummal forog a részvény (1,2-es érték), míg az Apple esetében "csak" 0,55-ös a PEG mutató.

Ahogy az alábbi ábrán is látható, az Apple és a Google korábban együtt mozgott az előretekintő P/E ráta alapján, azonban az utóbbi időben a két cég értékeltsége elvált egymástól. Ennek több oka is lehet de talán a legfőbb indok, hogy az Apple növekedési kilátásaival kapcsolatban a befektetők komolyan aggódnak, míg a Google jó teljesítménye optimistább képet fest a vállalat számára, kérdés hogy ez fenntartható-e a jövőben. Így ezek alapján is igaza lehet Balternek a Google részvények jövőbeni teljesítményét illetően.

Forrás: [origo]

A Google részvényárfolyamának és a társaság előretekintő P/E rátájának alakulásában az utóbbi időszakban elválás mutatkozik, ami szintén a túlértékeltségre utalhat.

Forrás: [origo]

Annyit érdemes még megjegyezni, hogy tavaly december 5-én Balter Apple részvényre szóló ajánlását tartásra változtatta, majd utána erős vételre módosította, ugyanakkor az árfolyam tovább szakadt az 570 dollárról egészen 420 dollárra.