Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Bár rajthelyéhez képest két pozíciót veszített Melbourne-ben, elégedett az ötödik helyezéssel. A közepes gumikon nem volt jó a Mercedes balansza, ezért kellett taktikát váltaniuk.

A Mercedes vegyes érzelmekkel távozik az Ausztrál Nagydíj helyszínéről: Lewis Hamilton ötödik helyével nyilvánvalóvá vált, hogy sokat javultak a tavaly év végi formájukhoz képest, Nico Rosbergnek viszont műszaki hiba miatt korán fel kellett adnia a futamot.

A harmadik helyről rajtoló Hamilton már az indulásnál pozíciókat veszített, mindkét Ferrari megelőzte őt. Az első etapban azonban még reménykedett benne, hogy az élmezőnyben harcolhat, hiszen a Mercedes a csapatok többségével ellentétben kétkiállásos stratégiával készült a futamra. A közepes gumik viszont a vártnál sokkal gyorsabban elkoptak a Mercedesen, így változtatniuk kellett a taktikán.

"Az autónk nagyon jónak tűnt - az első etapom erős volt, és tovább kint tudtam maradni a szuperlágy gumikon, mint a mezőny nagy része" - magyarázta Hamilton a verseny után. "Két kiállást terveztünk, de a futam közben háromra váltottunk. Nem igazán tudom, mikor maradtunk le az előttünk haladóktól, ezért újra megnézzünk a versenyt, hogy rájöjjünk."

Ross Brawn elárulta, a verseny közepén az autó balansza nem volt megfelelő. "Az első etapban nagyon jók voltunk, Lewis a 13., Nico a 14. körig kitartott a szuperlágy gumikon. Ez meggyőzött minket arról, hogy teljesíthető a kétkiállásos stratégia" - mondta a csapatfőnök. "A közepes gumikon azonban nem volt elég jó a balansz. Mivel két kerékcserét terveztünk, és a tempónkat is a gumik kíméléséhez igazítottuk, Lewis hátrányba került azokhoz képest, akik a kezdetektől ezt a stratégiát választották."

Forrás: AFP

Hamilton nem bánkódik az elszalasztott dobogós helyezés miatt, hiszen az ötödik hely is felülmúlta a várakozásait. "Ez sokkal jobb eredmény, mint amire a szezon első futamán számíthattunk" - nyilatkozta. "Nagyszerű ez az eredmény, nagyon boldog vagyok. Arra még rá kell jönnünk, miért maradtunk le a többiektől, de a srácok szerintem így is nagyszerű munkát végeztek."

Rosberg a 27. körben parkolta le a Mercedest a pálya szélén. Később elárulta, ugyanaz a probléma merült fel, ami már a pénteki szabadedzésen is jelentkezett. "Elektronikai hiba vetett véget a versenyemnek. Kár érte, mert kétkiállásos taktikán voltam, és nagy esélyem lett volna egy remek eredményre" - mondta. "Ennek ellenére sok pozitívumot is levonhatunk a hétvégénkből: a csapat remek autót épített a tél folyamán, az időmérős tempónk is jó volt, és vizes pályán is gyorsak voltunk. Úgy tűnik, elkezdtünk felzárkózni az élmezőnyhöz, most erre építhetünk."

Mindent egy helyen az Eb-ről