Három hónapos mélységben az olajár

Vágólapra másolva!
Csak egy napig sikerült emelkedést produkálnia a Standard & Poor's GSCI-nak a héten, szerdán már ismét az eladók voltak erősebbek és 0,6 százalékot veszített értékéből az index. Közeledik a hétvége és a ciprusi helyzetre továbbra sincs megoldás, így sokan csökkentik kitettségüket a tőkepiacokon, mivel nem lehet tudni jövő hétfőn milyen újabb piacsokkoló esemény vár bennünket. A tegnapi pocsék európai makroadatok után a Brent nyersolaj ára decemberben nem látott mélységekbe zuhant.
Vágólapra másolva!

Mindkét olajfajta veszített értékéből, mivel a vártnál gyengébb német ipari termelésre vonatkozó adatok ismét aggodalmakat keltettek az euró zóna növekedési kilátásaival kapcsolatban. Az áprilisi WTI kontraktus tegnap kifutott, így a májusi lejárat az új benchmark. A brent december elején járt utoljára ilyen mélységekben, a ma délelőtti kereskedésben már a 107 dolláros szintet ostromolja. A forgalom továbbra is igen visszafogott, mindkét termék esetében messze elmarad az előző száz nap átlagától. Az árkülönbözet 14, 72 dollárra csökkent, ami tavaly július óta a legalacsonyabb érték.

Brent árfolyama (dollár/hordó)

Forrás: [origo]

A RISK ON gomb ismételt lenyomása háromhetes csúcsára repítette az aranyat, 1612 dollár körül jár az európai kereskedésben. Az ezüst több mint egy százalékkal izmosodott és 29 dollár felett kereskedik, a platina is enyhe pluszban zárt, de a palládium közel fél százalékot veszített értékéből.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

A réz ismét veszített értékéből, így az elmúlt öt kereskedési napból négyszer került lejjebb. A három legfontosabb rézpiaci tőzsde (New York, London, Shanghai) készletekre vonatkozó adatai az idei évben 45 százalékkal, 9 éve nem látott szintre emelkedtek és a kínálat továbbra is bőséges így nyomás alatt maradhat az árfolyam. Az alumínium, az ón és az ólom szintén esett, míg a cink és a nikkel emelkedni tudott.

Réz árfolyama (dollár/font)

Forrás: [origo]

Vegyesen zártak a mezőgazdasági termékek, a legnagyobb mozgás a szója piacán volt. A másfél százalékos emelkedés mögött a brazíliai szállítási nehézségek állnak, amely miatt a vevők ismét az amerikai termék felé fordulnak. Csekély elmozdulást mutatott a kukorica és a búza, előbbi egy leheletnyit lefelé, utóbbi 0,6 százalékkal felfelé mozdult el. A többi termék egy százalékon belüli árelmozdulást produkált: a rizs, a kávé és a kakaó lefelé, a gyapot és a búza felfelé.