Vágólapra másolva!
Meglódult a feketekereskedelem a dohánypiacon: már nemcsak cigarettát érdemes illegálisan árulni, hanem vágott dohányt is, mert sokan már azt sem tudják megfizetni a boltban. Akad, aki a kert végében nevelgeti a növényt, más az apróhirdetéseket böngészi, ahol ötödáron juthat hozzá a sodorni való dohányhoz. A dohánytermelők arra panaszkodnak, hogy a dohányleveleket még zölden lelopják a földekről.
Vágólapra másolva!

Remélem, maga nem valami NAV-os - mondja gyanakodva a telefonba egy férfihang, miután megkérdeztem, hogy ő árul-e vágott dohányt. Biztosítom, hogy nem vagyok az, erre vonakodva válaszolgatni kezd a kérdésekre. A telefonszámát nem volt nehéz megszerezni, az internetes apróhirdetési oldalak tele vannak bezacskózott vágott dohányt kínáló ajánlatokkal.

"Eladó orientál első osztályú, finom illatú vágott dohány. Tölthető, nem vizes, nem poros. Bolti minőségre senki ne számítson, csak hasonló hozzá, így az ár is minimális" - hangzik az egyik hirdetés. Egy másik árus "garantálja a jó és könnyű tölthetőséget". A legtöbbször 5000-6000 forint körüli áron kínálják kilóját, de akad 2500 forintos is, igaz, az eladó kiköti, hogy "ingyen mintát nem küldök". Olyan is akad, aki vágott dohányt keres apróhirdetésben, az egyik hirdető nagy tételben is vásárolna vágott dohányt, cserébe egy Opel Astra 1.8-ast vagy egy Ford Escort Cabrio 1.6-ost kínál.

Forrás: MTI/Balázs Attila
Törik a dohányt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Pócspetri határában,
ahol 16 ezer ember dolgozik a dohányiparban

Van, aki dohánypalántát, magot árul, például ilyen szöveggel: "Otthoni termesztésre alkalmas dohányfajta. Nem tartalmaz semmilyen káros anyagot a boltokban kapható dohánnyal szemben, sokkal olcsóbb. (...) Akár két méter magasra is megnő, erkélyen nagyobb dézsában is termeszthető." A különféle internetes fórumokon pedig többen tudakolják, mi az otthoni dohánytermesztés titka, mert meg szeretnének próbálkozni vele. A Beol.hu egy tavaly novemberi cikke szerint Dél-Békés több településén már vannak zugárusok, akik kilószámra árusítják a dohányt, amelyet maguk termeltek.

A vágott dohányt áruló férfi szerint legfeljebb két-három éve érdemes így árulni a vágott dohányt. Az ok egyszerű: "Bolti áron, normális fizetésből már a zacskós dohányt sem lehet kifizetni". Szerinte a bolti dohánnyal megegyező minőségű dohány az övék is - ő állítólag "a földekről vásárolta fel" -, csak egy picit erősebb. Így a dohány kilója 5-6 ezer forint, a boltban viszont ugyanennyi vagy 28 ezer lenne - magyarázza. Az interneten árult dohány minősége - akárcsak a boltban kaphatóké - nagyon különböző lehet, de általában erősebbek, mint a bolti dohány.

A földekről lopják a dohányt

A cigaretta feketepiaci kereskedelme nagyon régi jelenség, de most már egyre gyakoribb a vágott dohány feketeárusítása is az országban. Ez nagyjából két éve lendült meg - mondta az [origo]-nak a MADOSZ, azaz Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének elnöke, Bényei Illés. A pócspetri termelő szerint nekik tavaly már jelentős károkat okoztak a tolvajok, akik már nemcsak szárazon, hanem zöld állapotban is elkezdték lopni a dohányt a földekről. Emellett vágott dohányt már külföldről is csempésznek be, és sodornak, majd árulnak - tette hozzá.

Bényei szerint a MADOSZ-nál újra és újra felbukkannak érdeklődők, akik szeretnék tudni, hogyan kell dohányt termelni otthon. A vállalkozó Szombathelyen olyan virágkereskedésről is tud, amely palántákat árusít. A MADOSZ elnöke szerint a változás oka eléggé egyértelmű: már a legolcsóbb cigarettából sem jön ki 700 forint alatt egy doboz, és a főként vidéki, segélyből élő szegény emberek ezt már biztosan nem tudják megfizetni.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Sokan a trafikban kapható cigarettát
vagy zacskós dohányt sem tudják megfizetni

Az [origo] értesüléseit az otthoni dohánytermesztés és a vágott dohány feketekereskedelmének terjedéséről több, egymástól független dohányipari forrás is megerősítette. "Tudunk erről a jelenségről, és azt is tudjuk, hogy egyre több helyen már a földekről lopják a dohányt. Ez az elmúlt években vált érezhetővé" - mondta egyik forrásunk. Szerinte a jelenség főként az olyan megyékben - Szabolcsban, Hajdú-Biharban vált jellemzővé, ahol egyébként is folyik dohánytermelés, így "megvan a szakértelem is". A jelenség mögött két tényező áll: a dohányáru áremelkedése és az emberek folytatódó elszegényedése. Aki nem akar vagy tud leszokni, az az olcsóbb termékek felé mozdul, de a költség egy idő után így nem szorítható lejjebb, és már a zacskós dohány is túl drága. Ezen a ponton lépnek be az emberek a feketepiacra.

Nem tilos, csak adóköteles

A jövedéki törvény szerint minden "dohányzásra alkalmas" cigaretta, azaz "dohányrúd", valamint "további ipari feldolgozás nélkül dohányzásra alkalmas" kész dohányvágat az, ami után jövedéki adót kell fizetni. Ennek alapján dohánynövényt nevelni, palántát vagy magot árulni nem tilos, viszont amint a növény "feldolgozási szintje a további ipari feldolgozás nélkül dohányzásra alkalmas szintet eléri, akkor a termelést, feldolgozást végző értelemszerűen jogsértést követ el" - közölte megkeresésünkre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Vagyis elvileg az a dohány is jövedékiadó-köteles, amelyet otthon, a saját felhasználására nevel, szárít, vág és sodor valaki. Ha pedig ezt eladja, akkor pláne.

Az elmúlt években egyébként a NAV adatai szerint jócskán megnőtt a vágott dohány forgalma (a 2011-es 4,3 millió kg-ról 2012-re 5,2 millió kg-ra), miközben cigarettából (szivarból, szivarkából) a korábbinál kevesebbet (13,1 milliárd szál helyett csak 12,9 milliárd szálat) adtak el. Ez feltehetően a cigaretta drasztikus áremelkedésének következménye. A MADOSZ adatai szerint 2011-ben összesen 4842 hektáron 9194 tonna dohányt termeltek Magyarországon (a dohánytermesztésre használt földterület egyébként 1991 óta megfeleződött).

Forrás: MTI/Balázs Attila
Napszámban törik a dohányt Nyírmada határában

A GFK Hungária Piackutató Intézet egyik 2012-es elemzése szerint tavaly érezhetően megnőtt a dohánytermékek feketepiaca, legalábbis megfordult a korábbi csökkenő tendencia. Az illegális dohánytermékek piaci részesedése a becslések szerint 2012-ben elérte az 5,8 százalékot az egy évvel korábbi 4,2 százalék után. A GFK szerint a feketekereskedelem hagyományosan leginkább a legszegényebb Szabolcs, Borsod és Hajdú-Bihar megyékben burjánzik (a hazai dohánytermelés jelentős része is itt koncentrálódik), de a déli megyékben - Csongrád, Bács-Kiskun és Tolna - is egyre inkább teret nyer. A legtöbb külföldi, nem adózott cigaretta még mindig ukrán, illetve fehérorosz eredetű, de a déli megyékben a Szerbiából érkező cigaretták terjednek.

A dohánypiac mérete 2007 óta stagnál, illetve inkább csökken, de a dohányipari termékekből származó állami bevételek folyamatosan nőnek. A jövedéki adó az utóbbi években évente akár többször is nőtt, az emelés a húsz százalékot is elérte, emellett 2012. január 1-jétől emelték a forgalmi adót, és bevezették a zárt közterületen való dohányzás teljes tilalmát.