Sok pénz ütheti az Egis markát!

f
Vágólapra másolva!
Nem kezdheti el sokkal korábban értékesíteni saját koleszterincsökkentő gyógyszerét Amerikában az Egis partnere, mielőtt az AstraZeneca hasonló termékének le nem jár a szabadalmi védettsége. A felek megegyezése értelmében legkorábban 2016. május 2-án kezdheti az Actavis (korábbi nevén Watson) értékesíteni a Crestor generikus változatát, vagyis csupán két hónappal a szabadalom tényleges lejáratának ideje előtt. A helyzet pikantériája, hogy nem is az Egis termékét kezdenék értékesíteni, de a hazai gyógyszercég a két hónapos időtartamra kvázi egyszeri jelleggel jutna igen jelentős, a vállalat éves nettó jövedelmének akár felére is rúgó bevételhez.
Vágólapra másolva!

A felek megegyezésének értelmében az Egis partnere, az Actavis 2016. május 2-án kezdheti értékesíteni a tengerentúlon a rozuvasztatin kálcium nevű készítményt, míg az AstraZeneca koleszterincsökkentő gyógyszerének, a Crestornak a szabadalmi védettsége eredetileg 2016. július 8-án járt volna le.

A generikus gyártónak tehát pusztán két hónapja lesz, hogy saját termékét is elkezdhesse értékesíteni a hatalmas mérettel bíró koleszterincsökkentő piacon, ráadásul ezen idő alatt is bevételük 39 százalékát kellene díjként kifizetni az AstraZeneca felé. Az ügyben érintett felek abban is megállapodtak, hogy lezárják az egymással szemben indított bírósági eljárásokat és nem fognak újabb frontvonalakat nyitni az ügyben.

Jó hír az Egisnek!

Csány László, az Egis befektetői kapcsolattartója kérdésünkre elmondta, hogy bár az Actavis-hoz köthető rozuvasztatin kalcium nevű készítménnyel kapcsolatban született megállapodás, az Egis sem marad ki teljesen az üzletből. Bár a hazai gyógyszercég rozuvasztatin cink névre keresztelt terméke végül nem jut el Amerikába, mivel az Egis a készítményekkel kapcsolatos pereskedés kapunyitója volt, az Actavis és AstraZeneca közötti megállapodás az Egis számára is tartogat előnyöket. Ennek értelmében ugyanis a vállalat a Crestor szabadalmi lejárata előtti két hónapban az Actavis-tól nagyságrendileg az éves nettó jövedelem felének megfelelő összeghez fog jutni a 2015-16-os üzleti évben.

Elestünk egy katalizátortól?

Mivel egy 4 milliárd dolláros piacról van szó, az AstraZeneca értelemszerűen mindent elkövethetett annak érdekében, hogy a generikus gyártók a szabadalom lejárta előtt ne tudjanak nagy szeletet kihasítani a tortából. Ennek megfelelően persze az Egis piacán azzal kapcsolatban tényleges eredményhatásokkal - pont a nagy bizonytalanságok miatt - egyelőre senki sem számolt.

Bár a bírósági döntésig nem jutottunk el az ügyben, a megállapodás a hazai vállalat számára is pozitív üzeneteket hordoz. Igaz ugyan, hogy az Egis gyógyszere végül nem jut el az amerikai piacra, de a 2015-16-os üzleti évben így is igen jelentős egyszeri bevételre tesz majd szert a vállalat. A nettó profit felére (vagy akár ennél is magasabbra) rúgó tétel ugyanis egyáltalán nem elhanyagolható.

Amennyiben úgy számolunk, hogy a vállalat tavalyi, 18,5 milliárd forintos nettó eredményének fele folyik majd be a vállalathoz, az részvényenként 1188 forintos kifizetést jelenthet. Ez amellett, hogy egyszeri jelleggel nagyot (akár közel 30 százalékot is) emelhet a 2015-16-os üzleti év eredményein a jelenlegi elemzői várakozásokhoz képest, jelenértékét tekintve 820 forintos részvényenkénti összegnek (az árfolyam közel 4,5 százalékának) felel meg.

A technikai kép nem túl szép

Technikai szemmel nézve nem túl szép az elénk táruló kép, hiszen pénteken a vállalat részvényei a fontos emelkedő trendvonal és ötven napos mozgóátlag alatti szintre estek. A mai mozgások eddig pozitívak, bár a záróárfolyamnak a fontos szintek fölé kellene kapaszkodni, hogy az Egis esetében a technikai kép a további árfolyam emelkedést támogassa.