Nagyon alacsony lett a tavalyi hiány

Vágólapra másolva!
Csak egyetlen, kivételesnek számító évben volt jobb a költségvetési egyenleg, mint tavaly. 2012-ben 2 százalékos hiány jött össze, amely minden várakozásnál kisebb.
Vágólapra másolva!

A tavalyi költségvetési hiány a GDP 2 százaléka volt - ez áll abban a jelentésben, amelyet a Központi Statisztikai Hivatal küldött meg az EU statisztikai hivatalának. Március végén esedékes a jelentés kiküldése, amely minden uniós országra érvényes.

Ez azt jelenti, a deficit jóval kisebb lett, mint amire a kormány számított. Eredetileg 2,5 százalékos célt tűzött ki maga elé, év közben ezt 2,7 százalékra emelte, de egyúttal megszorításokat is életbe léptetett. Elvont pénzeket a minisztériumoktól, emelte az alkohol és cigaretta jövedéki adóját.

A végső szám sokakat meglephetett. Év elején a Nemzetgazdasági Minisztérium is csak azt kommunikálta, hogy a vállalt célon belül lesz a hiány, de ilyen kicsi deficitre talán senki nem gondolt.

A KSH jelentéséből nem derül ki, hogy mi a minden várakozást alulmúló hiány oka. A kicsi deficit azért is váratlan, mert a gazdaság, vagyis a GDP a gondoltnál is nagyobb mértékben, 1,7 százalékkal esett, a GDP-arányos hiányszám önmagában emiatt (a nevező kisebb lett) nőtt. Ezt azonban más tényezők bőven ellensúlyozták.

A tavalyi államháztartási egyenlegnél egyetlen esetben volt jobb eredmény. 2011-ben 4 százalék feletti többlet jött össze, de úgy, hogy a magán-nyugdíjpénztári megtakarításokra a kormány lényegében rátette a kezét, a GDP közel 10 százalékának megfelelő bevételhez jutott, enélkül tehát durván 6 százalékos hiány jött volna ki. Ezért érdemes emiatt az egyszeri, hatalmas tétellel terhelt évet kivenni az összevetésből, így azt lehet mondani, hogy minden idők legkisebb hiányát, legjobb eredménye jött össze tavaly.

Ez azonban nem garancia arra, hogy Magyarország kikerüljön az uniós források befagyasztásával fenyegető túlzottdeficit-eljárás alól. Annak csak az egyik feltétele, hogy a már lezárt, vagyis 2012-es évben a hiány a GDP 3 százaléka alatt legyen. Ezt kell idén és jövőre is produkálni, a döntő szava ebben az Európai Bizottságnak és az európai pénzügy- és gazdasági miniszterek tanácsának van. Ha a miniszterek úgy látják, idén és jövőre is várhatóan a kritikus szint alatt lesz a magyar hiány, akkor kiengedhetik a deficiteljárás alól az országot.

Erre az ülésre júniusban kerül sor. Az előjelek nem jók, a bizottság februári előrejelzésében idén és jövőre 3,4-3,4 százalékos hiányt vetít előre, az IMF ma közzétett országjelentésében is hasonló számok, 3,2 és 3,4 százalék van. A kormány azonban április közepén, a konvergenciaprogramban újabb intézkedéseket jelenthet be, ha biztosra akar menni. A Nemzetgazdasági Minisztérium a tavalyi alacsonyabb hiányból azt a következtetést vonta le, hogy az idei cél is meglesz, és ez bizonyítja azt, hogy a kormány mindent elkövetett a múltban és a jövőben is így fog tenni a deficit alacsony szinten tartása érdekében. Ezért, írják, jó esély van arra, hogy az ország kikerüljön a deficiteljárás alól.

Az államadósság tavaly a GDP 79,2 százaléka volt.