Nem lélegezhetnek még fel a magyar bankok

Vágólapra másolva!
A magyarországi bankok még nem lélegezhetnek fel, ugyanis a lakossági rossz hitelek aránya rekord szintre emelkedett az első negyedévben, pedig 2012 végén már megállt a portfolióromlás. A Moody's ezért továbbra is negatív kilátásokat fogalmaz meg a hazai bankok minősítésével kapcsolatban. A recessziós gazdasági környezet, a növekvő munkanélküliség és a gyenge forint is szerepet játszhatott abban, hogy növekedett a nem teljesítő hitelek aránya.
Vágólapra másolva!

A magyar bankoknak továbbra is meg kell küzdeniük a rossz hitelek emelkedő arányával, ami mind profitjukra, mind pedig tőkéjükre negatív hatással van, ezért a magyarországi bankok hitelminősítési kilátásai negatívak maradnak, írják a Moody's elemzői.

Az MNB pénzügyi stabilitási jelentésében még az olvasható, hogy 2012 második félévében megállt a nem teljesítő hitelek növekedése a lakossági szektorban, és nem várható további portfólióromlás a jegybnak szerint.

Azonban az év első három hónapjában a nem teljesítő lakossági hitelek aránya rekordszintre, 18 százalékra emelkedett az MNB frissebb adatai szerint. Ennek hátterében a recessziós gazdasági környezet, a növekvő munkanélküliség és a gyenge forint állhat a Moody's szerint, aki még márciusban minősített le négy magyar bankot a szektor alacsony profitabilitása és a hitelállomány rossz minősége miatt.

Forrás: [origo]

Az MNB májusban megjelent stabilitási jelentésében a magyar bankrendszert stabilnak és stressztűrőnek véli. Az átlagos tőkemegfelelési-mutató közel 16 százalékos volt 2012 végén, ami nemzetközi összehasonlításban is magasnak számít. Az alacsony hitelezési hajlandóságot viszont még mindig komoly problémának tekinti a jegybank. A kamatcsökkentési politikától, valamint az áprilisban bejelentett Növekedési Hitelprogramtól azt várja az MNB, hogy azok beindíthatják a vállalati hitelezést.