Nem szívesen mondana le pénzgyáráról a Sony

Vágólapra másolva!
Próbálta hűteni a várakozásokat a Sony vezérigazgatója a japán cég esetleges feldarabolásával kapcsolatban a társaság csütörtöki közgyűlésén. Mint ismert, a Sony nagytulajdonosa, Daniel Loeb még májusban állt elő javaslatával, hogy a szórakoztatói üzletágat érdemes lehetne tőzsdére vinni. A hírekre a Sony árfolyama két éve nem látott magasságokig szökött, ahonnan ugyan lejjebb ereszkedett a tokiói tőzsdén végigsöprő nagy eladói hullám következtében. De még ezzel együtt is több mint duplázta idén az árfolyamát a Sony. Nagy kérdés, hogy a menedzsment majd hajlandó lesz-e elengedni pénzcsináló gépezetét.
Vágólapra másolva!

Nem sieti el a Sony szórakoztatóipari üzletágának esetleges leválasztásáról való döntését, mondta el Kauzo Hirai vezérigazgató a cég június 20-ai éves közgyűlésén. Ezzel egy kicsit lehűtötte a kedélyeket az elmúlt időszaki spekulációkkal kapcsolatban. Mint ismeretes a japán vállalat nagytulajdonosa, Daniel Loeb milliárdos hedge fund menedzser azt javasolta, hogy vigyék tőzsdére a film- a televízió- és a zeneiparban jelen lévő Sony Entertainment 20 százalékos részét. A befolyó összegből pedig a Sony akár lökést adhatna a küszködő elektronikai divíziójának.

Azt már korábban is lehetett sejteni, hogy nem villámsebességgel fognak dönteni a javaslatról, ugyanis Hirai korábban a Nikkei üzleti lapnak úgy nyilatkozott, hogy a szórakoztató egység egyike a cég három kulcs oszlopának, amire a társaság építhet, ezért azokat együtt kell tartani.

A vezérigazgató csütörtökön a több mint 10 ezer részvényes előtt elmondta, hogy ez egy olyan fontos döntés, ami nem csak a Sony jelenét befolyásolja, de azt is meghatározza, merre fejlődhet tovább a japán cég a jövőben. Ezért az igazgatóságnak több időre van szüksége az ajánlat megvitatásához, annak érdekében, hogy megfelelő döntést hozhasson.

Ugyanakkor Hirai arra a kérdésre nem válaszolt, hogy a menedzsment támogatja-e az ajánlatot, vagy sem, nyilatkozta egy részvényes a Reutersnek. Aki hozzátette, hogy megérti az amerikai részvényesek érveit, de szerinte a Sony nem fog megválni pénzcsináló gépezetétől.

A Loeb ajánlatáról való szavazás nem volt napirenden a csütörtöki közgyűlésen, de valószínű, hogy továbbra is erőltetni fogja javaslatát. Ha pedig nem lép az ügyben az igazgatóság, mint legnagyobb részvényes kezdeményezheti rendkívüli közgyűlés összehívását is. De még ha nem is sikerül véghezvinnie tervét Loebnek, de az árfolyam tovább emelkedik még úgyis jól jár, mint tulajdonos. Egyébként Loeb hedge fundja épp ezen a héten növelte részesedését a Sonyban, amivel már több mint 7 százalékos részt tudhat magáénak.

A Sony részvényei alig mozdultak a csütörtöki tokiói kereskedésben, pedig a Nikkei majdnem 2 százalékot zuhant, de New York-ban is jól állja a sarat a papír az igencsak borús nemzetközi hangulatban. Loeb javaslata után a Sony már két éve nem látott csúcsokig menetelt, habár a május végétől a japán piacon látott eladói hullám a Sonyra is rossz hatással volt, de még így is több mint megduplázta az árfolyamát.

Forrás: Origo