Egyelőre nincs megállapodás a Mol gáztározóiról

Vágólapra másolva!
Egyelőre nem tudott még megállapodni a Mol és az állam a Mol többségi tulajdonában lévő gáztározók értékesítéséről. Március 22-én 90 napos határidőt tűztek ki a felek a megegyezés legkésőbbi dátumára. Egyes becslések szerint akár 90-100 milliárd forintot is érhet a tározó.
Vágólapra másolva!

Úgy fest, nem tudott egyezségre jutni az állam a Mol többségi tulajdonában álló 1,2 milliárd köbméteres stratégiai és 700 millió köbméteres kereskedelmi gáztározó értékesítéséről. Még március 22-án tűzték ki a felek, hogy 90 napon belül megállapodnak a tározó adás-vételéről, de egyelőre nem érkezett még bejelentés egyik fél részéről sem. A számításaink szerint még ma befuthat a vételár, ugyanakkor a nol.hu szerint ennek már meg kellett volna jönnie.

A jelenlegi szabályok szerint július 1-től minden hazai gáztározó állami tulajdonúvá minősül, így sürgető lenne a megállapodás nyélbe ütése. Minden bizonnyal a vételár körül mehet a huzavona az állam és a Mol között. Az állam egyébként már az E.ON-nal megegyezett a német vállalat tulajdonában lévő 4,3 milliárd köbméter nagyságú tározó megvásárlásáról.

A tározó értékével kapcsolatban korábban az investor.hu hasábjain mi is végeztünk számításokat, melyben 90 milliárd forint körülire taksáltuk a Mol részesedésének értékét az MMBF Zrt-ben. A nol.hu értesülései szerint akár 100 milliárd forintot is meghaladó lehet a Mol részvénycsomagjának értéke. Egyes elemzők viszont túlzónak tartják a 90-100 milliárd forintos tranzakciós árat.

A társaságban egyébként az MKSZ (Magyar Szénhidrogén-készletező Szövetség) 27,54 százalékos pakkal rendelkezik, a többi 72,46 százalék viszont a Mol-é. A mostani információk szerint 21,46 százalékot az MKSZ vásárolna meg a Mol-tól, míg a fennmaradó 51 százalékos részvénycsomag az államhoz kerülne a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőn keresztül.

Forrás: Origo

A 90 milliárd forintos árral számolva részvényenként nagyjából 860 forintot érhet a Mol számára a tranzakció.

Mol napi grafikon

Forrás: Origo