Vágólapra másolva!
A Skyfallban is szereplő kihalt japán sziget turisták elől elzárt területeire is beengedték a Google kameráit. Mától bárki kószálhat Hashima kihalt utcáin és paneldzsungelében.
Vágólapra másolva!

A Nagaszakitól 15 kilométerre lévő Hashima szigete a Föld egyik legkietlenebb helye. Az alig több, mint hat hektáros szigeten egészen a hetvenes évek közepéig szénbányászat folyt, a dolgozók hatalmas panelházakban laktak. A legzsúfoltabb időkben Hashimán 5259 ember lakott. A sziget népsűrűsége ekkor 83500 fő/négyzetkilométerre rúgott. Még a híresen zsúfolt Tokióban sem lakik 13400 embernél több egy négyzetkilométeren.

Zöldterületből nincs sok Hakashimán Forrás: Motohiro Sunouchi (Flickr CC-BY)



A bányászatot 1974-ben állították le, a következő harminc évben kevesen szállhattak partra a szigeten. A karbantartás nélküli vasbeton épületek, falak omladozni kezdtek, néhány lakóház teteje be is szakadt. A sziget látogathatóvá válásához vezető első lépés az volt, hogy a Mitsubishi lemondjon Hashima tulajdonjogáról a közeli Takashima város javára.

Torpedóval is meglőtték a szigetet

Hashimát az alakja miatt Csatahajó-szigetnek is nevezik. A becenév tökéletesen talál. A Messy Nessy Chic dizájnblog szerint a második világháború alatt a sziget több torpedótalálatot is kapott, mert hadihajónak nézték az amerikai kapitányok. A világháború alatt a sziget nem egyszerűen bányaként üzemelt, a kitermelést koreai és kínai kényszermunkásokkal végeztették.

A bányába és a tetőkre nem jutott fel a Google kamerája Forrás: Google



2009 óta a sziget egy része látogatható. Azért nem a teljes, mert az épületek nagy része omlásveszélyes. A repedező falak megjavítására, a panelházak stabilizálására pedig senki nem akar költeni. A Google fotósa nem csak azokat a részeket járhatta be a szigeten, ahová a turisták bemehetnek. A látogatók elől elzárt területeket is meg lehet nézni a Street View-n. Magaslati képeket azonban még a Google-fotók között sem lehet találni, úgy tűnik, hogy a tetőkre nem engedték fel a kamerás hátizsák viselőjét.