Jó befektetésnek tűnik Kína a BlackRock szerint

Vágólapra másolva!
A BlackRock véleménye szerint Kína lassulása miatt sok befektető csalódott és a korábban növekedési sztoriként vásárolt kínai befektetéseitől elkezdett megszabadulni. Ennek hatására a februári csúcsa óta közel 20 százalékot veszített értékéből a Shanghai Composite index, azonban a BalckRock stratégája érték alapon olcsónak tartja Kínát a világ többi részéhez képest. Érdemes lehet azonban óvatosnak lenni, mert a lassuló gazdaság a vállalati profitok egy részét is felemésztheti, és akkor már az értékeltség sem tűnik olyan vonzónak. 
Vágólapra másolva!

Egy találó hasonlattal vezette fel a kínai befektetési sztorit a BlackRock egy múlt hét pénteken megjelent írásban. Egykoron a Microsoft egy kis méretű ámde óriási növekedési potenciállal kecsegtető cég volt, míg mára már egy érett és a hasonló cégek szintjéhez hasonló növekedéssel megáldott társaságról beszélhetünk Russ Koesterich, a befektetési alap egyik stratégája szerint. Befektetői szempontból mindkét esetben lehet befektetési sztorit találni, de azok merőben eltérőek. Míg eleinte azok fektettek Microsoft részvénybe, akik a magas növekedési lehetőségért cserébe nagyobb kockázatot is hajlandóak voltak vállalni, addig mostanra már inkább konzervatívabb befektetésnek számít a stabil pénzáramlással rendelkező társaság.

Kína esetében az utóbbi években a befektetési sztori az ország óriási növekedés volt, ám az utóbbi hónapokban-negyedévekben ez a történet kezd elhalványulni. Nem arról van szó, hogy a 7-7,5 százalékos GDP bővülés ne lenne kiemelkedő, hanem arról, hogy a piac ennél magasabb szintekre volt berendezkedve. Akik tehát növekedési sztoriként vásároltak kínai részvényeket, azok csalódtak az új kínai vezetés új gazdaságpolitikai irányelveiben. Ez a csalódás az utóbbi hónapokban jelentősen rányomta bélyegét a részvényárfolyamokra is, a Shanghai Composite tőzsdeindex februári csúcsa óta közel 25 százalékos mínuszban is járt már és most is majdnem 20 százalékkal található lejjebb.

Forrás: Origo

A BlackRock startégája szerint a növekedés alapú pozícionáltság háttérbe szorulásával most már érték alapon kell a kínai részvényeket vásárolni. Míg az MSCI Emerging Market és az MSCI World indexek 10,6-os és 15-szörös P/E rátán forognak, addig az MSCI China index-szel az előretekintő eredményéhez képest 9-szeres áron kereskednek. A BlackRock ebből arra következtet, hogy érték alapon már érdemes lehet kínai részvényekbe fektetni.

Mi a P/E ráta?
Egy részvényre vonatkozóan a P/E ráta azt fejezi ki, hogy a befektetők a vállalat egy részvényre jutó nyereségének hányszorosát hajlandók a részvényért megfizetni. A mutató képzése: a részvény aktuális piaci árfolyama/az egy részvényre jutó adózás utáni eredmény. A mutatót általában úgy publikálják, hogy az adózás utáni eredmény az elmúlt időszakra vonatkozik, de elemzési célból érdekesebb, ha a mutatót az egy részvényre jutó várható nyereség segítségével számítjuk ki (EPS). A mutatóban kifejezésre jut, hogy a befektetők milyen kockázatosnak tartják a társaság tevékenységét, milyen a cég tőkeáttétele illetve milyen növekedési lehetőségekkel rendelkezik.


Arról azonban nem szabad elfeledkezni, hogy a kínai gazdaság egésze mellett hamarosan mikro szinten, vagyis a cégek eredményén is láthatóak lehetnek a lassulás jelei. Amennyiben a jövőre vonatkozó eredményvárakozások csökkennek, onnantól kezdve a P/E alapú értékeltség növekedni fog minden egyéb változatlanságát feltételezve. Ebben az esetben gyorsan elillanhat a Black-rock által emlegetett alulértékeltség. Érdemes tehát óvatosnak lenni!